Kaczka pieczona w tradycyjny orientalny sposób, podana z dynią, modrą kapustą i palonymi orzechami
Swoją kruchość i soczystość danie zawdzięcza kąpieli w solance, parzeniu w aromatycznej glazurze oraz pieczeniu i karmelizacji. Użyta kompozycja przypraw sprawia, że jedząc tę kaczkę, przenosimy się do świata orientu.

Składniki
Kaczka pieczona w tradycyjny orientalny sposób, podana z dynią, modrą kapustą i palonymi orzechami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kaczka
Kaczka Pekin
/cu
5.0 cu
0%
Woda
/l
10.0 l
0%
Sól
/g
500.0 g
0%
Cukier
/g
100.0 g
0%
Anyż gwiazdki
/g
30.0 g
0%
Kora cynamonowa
/g
30.0 g
0%
Goździki
/g
10.0 g
0%
Imbir obrany
/g
30.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
3.0 ząbki
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
80.0 ml
0%

Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
50.0 ml
0%

Syrop cukrowy
/g
100.0 g
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Imbir (tarty)
/g
20.0 g
0%
Purée z czerwonej kapusty
Cebula, kostka
/g
100.0 g
0%
Kapusta modra, poszatkowana
/g
600.0 g
0%
Sok z kapusty modrej
/ml
200.0 ml
0%
Sól, Cukier, Pieprz Czarny Do Smaku
/
0.0
0%
Ocet winny czerwony
/ml
40.0 ml
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
150.0 ml
0%
Masło
/g
80.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kaczka
-
Kaczka Pekin 5.0 cu
-
Woda 10.0 l
-
Sól 500.0 g
-
Cukier 100.0 g
-
Anyż gwiazdki 30.0 g
-
Kora cynamonowa 30.0 g
-
Goździki 10.0 g
-
Imbir obrany 30.0 g
-
Czosnek 3.0 ząbki
-
Syrop cukrowy 100.0 g
-
Miód 50.0 g
-
Imbir (tarty) 20.0 g
Purée z czerwonej kapusty
-
Cebula, kostka 100.0 g
-
Kapusta modra, poszatkowana 600.0 g
-
Sok z kapusty modrej 200.0 ml
-
Sól, Cukier, Pieprz Czarny Do Smaku
-
Ocet winny czerwony 40.0 ml
-
"Śmietanka" roślinna 30% 150.0 ml
-
Masło 80.0 g
-
Kaczka
- Przygotuj solankę – wodę wymieszaj z cukrem i solą.
- Kaczki włóż do solanki na 24 godziny. Wyjmij, opłucz i osusz.
- Anyż, korę cynamonową, goździki, imbir i czosnek zmiksuj na piasek i wymieszaj z sosami Ketjap Manis i Pang Gang.
- Masę włóż do wnętrza kaczki i zaszyj.
- Całe kaczki zanurz na 10 sekund we wrzącej wodzie z aromatycznymi ziołami.
- Przełóż je na pergamin i piecz w temperaturze 150˚C przez godzinę.
- Syrop cukrowy, miód oraz imbir podgrzej z dodatkiem niewielkiej ilości wody.
- Kaczki wyjmij z pieca i dokładnie obtocz przygotowaną mieszanką.
- Wstaw ponownie do pieca na 180˚C i piecz do uzyskania pożądanego koloru (ok. 30 minut)
-
Purée z czerwonej kapusty
- Cebulę zasmaż, dodaj kapustę, sok z kapusty, sól, cukier i pieprz. Gotuj do miękkości.
- Dodaj ocet i Ramę 31%. Gotuj przez chwilę i zmiksuj na purée razem z masłem.
-
Purée z dyni piżmowej
- Dynie pokrój na kawałki, wymieszaj z oliwą, zawiń w folię aluminiową i piecz w temperaturze 200˚C do miękkości.
- Podgrzej mleko i Ramę 31%. Dodaj dynię i przyprawy. Zmiksuj na purée z dodatkiem masła.
-
Podanie
- Kaczki przekrój w połowie, usuń część kości.
- Podawaj z purée z dyni i kapusty oraz palonymi orzechami.