+

Mięso

  • Udziec jagnięcy b/k, oczyszczony z grubych błon 1.6 kg
  • Jogurt naturalny 150 g
  • Primerba rozmarynowa Knorr 20 g
  • Olej 30 ml

Sos do duszenia

  • Masło 40 g
  • Czosnek 4 ząbki
  • Chili, posiekane 1 szt
  • Koncentrat pomidorowy 80 g
  • Wino białe wytrawne 150 ml
  • Woda 2 l
  • Liść laurowy 4 szt
  • Kardamon Do smaku

Warzywa

  • Marchew, słupki 350 g
  • Ziemniaki, cząstki 500 g
  • Rzodkiew biała, slupki 300 g
  • Szalotka, cała 150 g
  • Czosnek, kostka 4 ząbki
  • Cukinia, słupki 300 g
  • Fasolka szparagowa zielona, cała 250 g
  • Groszek zielony 100 g
  • Pietruszka zielona, posiekana 1 pęczek
  • Sól, pieprz do samku

Podanie

  • Natka pietruszki 10 gałązek
  1. Mięso

    • Udziec pokrój w dużą kostkę (3 x 4 cm), dodaj Primerbę i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
    • Mięso obsmaż na oleju w szerokim rondlu, a następnie wyjmij je.
  2. Sos do duszenia

    • Do rondla po smażeniu mięsa, dodaj masło, posiekany czosnek, chili, koncentrat pomidorowy i zasmaż. Wlej wino, wodę, wsyp sos pieczeniowy i wymieszaj.
    • Do gotującego się sosu dodaj obsmażone mięso, liść laurowy, kardamon i duś do uzyskania ¾ miękkości.
  3. Warzywa

    • Dodaj marchew, ziemniaki, rzodkiew, obsmażone całe szalotki z czosnkiem i całość duś.
    • Gdy wszystko będzie już miękkie, dodaj cukinię, fasolkę szparagową i groszek zielony. Całość zagotuj.
    • Na koniec dodaj natkę pietruszki i dopraw według uznania.
  4. Podanie

    • Jagnięcinę podawaj udekorowaną gałązkami natki pietruszki.
+