Jagnięcina w sosie własym z warzywami
Pamiętaj, aby warzywa dodać w odpowiedniej kolejności – wówczas zapobiegniesz ich rozgotowaniu.

Składniki
Jagnięcina w sosie własym z warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Udziec jagnięcy b/k, oczyszczony z grubych błon
/kg
1.6 kg
0%
Jogurt naturalny
/g
150.0 g
0%
Primerba rozmarynowa Knorr
/g
20.0 g
0%
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Sos do duszenia
Masło
/g
40.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
4.0 ząbki
0%
Chili, posiekane
/szt.
1.0 szt.
0%
Koncentrat pomidorowy
/g
80.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
150.0 ml
0%
Woda
/l
2.0 l
0%
Liść laurowy
/szt.
4.0 szt.
0%
Kardamon Do smaku
/g
0.0 g
0%
Warzywa
Marchew, słupki
/g
350.0 g
0%
Ziemniaki, cząstki
/g
500.0 g
0%
Rzodkiew biała, slupki
/g
300.0 g
0%
Szalotka, cała
/g
150.0 g
0%
Czosnek, kostka
/ząbki
4.0 ząbki
0%
Cukinia, słupki
/g
300.0 g
0%
Fasolka szparagowa zielona, cała
/g
250.0 g
0%
Groszek zielony
/g
100.0 g
0%
Pietruszka zielona, posiekana
/pęczek
1.0 pęczek
0%
Sól, pieprz do samku
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Podanie
Natka pietruszki
/gałązek
10.0 gałązek
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Udziec jagnięcy b/k, oczyszczony z grubych błon 1.6 kg
-
Jogurt naturalny 150.0 g
-
Primerba rozmarynowa Knorr 20.0 g
-
Olej 30.0 ml
Sos do duszenia
-
Masło 40.0 g
-
Czosnek 4.0 ząbki
-
Chili, posiekane 1.0 szt.
-
Koncentrat pomidorowy 80.0 g
-
Wino białe wytrawne 150.0 ml
-
Woda 2.0 l
-
Liść laurowy 4.0 szt.
-
Kardamon Do smaku
Warzywa
-
Marchew, słupki 350.0 g
-
Ziemniaki, cząstki 500.0 g
-
Rzodkiew biała, slupki 300.0 g
-
Szalotka, cała 150.0 g
-
Czosnek, kostka 4.0 ząbki
-
Cukinia, słupki 300.0 g
-
Fasolka szparagowa zielona, cała 250.0 g
-
Groszek zielony 100.0 g
-
Pietruszka zielona, posiekana 1.0 pęczek
-
Sól, pieprz do samku
Podanie
-
Natka pietruszki 10.0 gałązek
-
Mięso
- Udziec pokrój w dużą kostkę (3 x 4 cm), dodaj Primerbę i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Mięso obsmaż na oleju w szerokim rondlu, a następnie wyjmij je.
-
Sos do duszenia
- Do rondla po smażeniu mięsa, dodaj masło, posiekany czosnek, chili, koncentrat pomidorowy i zasmaż. Wlej wino, wodę, wsyp sos pieczeniowy i wymieszaj.
- Do gotującego się sosu dodaj obsmażone mięso, liść laurowy, kardamon i duś do uzyskania ¾ miękkości.
-
Warzywa
- Dodaj marchew, ziemniaki, rzodkiew, obsmażone całe szalotki z czosnkiem i całość duś.
- Gdy wszystko będzie już miękkie, dodaj cukinię, fasolkę szparagową i groszek zielony. Całość zagotuj.
- Na koniec dodaj natkę pietruszki i dopraw według uznania.
-
Podanie
- Jagnięcinę podawaj udekorowaną gałązkami natki pietruszki.