Gua bao – bułka na parze z duszonymi polikami
Bułeczki gua bao możesz kupić gotowe (np. mrożone). Idealnie również sprawdzi się w przepisie staropolska pyza drożdżowa.

Składniki
Gua bao – bułka na parze z duszonymi polikami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Poliki wołowe oczyszczone
/g
1500.0 g
0%
Sól morska, gruba
/g
7.0 g
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
75.0 ml
0%

Cukier brązowy
/g
15.0 g
0%
Czosnek, posiekany
/g
30.0 g
0%
Przygotowanie polików
Olej
/ml
30.0 ml
0%
Woda gorąca
/ml
750.0 ml
0%
Knorr Pang Gang Pikantny sos z chili i pomidorami 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Imbir pokrojony w julienne
/g
30.0 g
0%
Ciasto
Mąka pszenna
/g
700.0 g
0%
Letnia woda
/ml
350.0 ml
0%
Drożdże suszone
/g
20.0 g
0%
Cukier
/g
30.0 g
0%
Sól
/g
7.0 g
0%
Podanie
Papryka zielona, oczyszczona
/g
100.0 g
0%
Ogórek zielony (półksiężyce bez pestek)
/g
150.0 g
0%
Seler naciowy
/g
50.0 g
0%
Cebula dymka, posiekana
/g
50.0 g
0%
Orzechy ziemne
/g
40.0 g
0%
Kolendra świeża
/g
10.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Poliki wołowe oczyszczone 1500.0 g
-
Sól morska, gruba 7.0 g
-
Cukier brązowy 15.0 g
-
Czosnek, posiekany 30.0 g
Przygotowanie polików
-
Olej 30.0 ml
-
Woda gorąca 750.0 ml
-
Imbir pokrojony w julienne 30.0 g
Ciasto
-
Mąka pszenna 700.0 g
-
Letnia woda 350.0 ml
-
Drożdże suszone 20.0 g
-
Cukier 30.0 g
-
Sól 7.0 g
Podanie
-
Papryka zielona, oczyszczona 100.0 g
-
Ogórek zielony (półksiężyce bez pestek) 150.0 g
-
Seler naciowy 50.0 g
-
Cebula dymka, posiekana 50.0 g
-
Orzechy ziemne 40.0 g
-
Kolendra świeża 10.0 g
-
Mięso
- Składniki marynaty wymieszaj, dodaj poliki wołowe i odstaw do lodówki na min. 4 godziny.
-
Przygotowanie polików
- Poliki wyjmij z marynaty i obsmaż na oleju. Przełóż do garnka, razem z marynatą. Wlej gorącą wodę i przykryj. Duś na wolnym ogniu do mementu, aż poliki będą bardzo miękkie. Następnie wystudź je w sosie.
- Poliki - w minimalnej ilości sosu -delikatnie podgrzej i poszarp widelcem lub palcami na drobne włókna.
- Przed podaniem rozgrzej woka, wlej sos Pang Gang, dodaj imbir i mięso, wymieszaj.
-
Ciasto
- Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Drożdże wymieszaj w ciepłej wodzie.
- Do mąki dodaj wymieszane drożdże i całość zagniataj przez kilka minut.
- Ciasto przełóż do miski i odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi ono swoją objętość.
- Następnie ciasto wyłóż na stolnicę, zrób wałek i podziel na 20 części, formując kulki.
- Rozwałkuj ciasto na owalne placki o grubości 0,5-1 cm.
- Uformowany placek przesmaruj olejem, połóż na nim pergamin i złóż na pół.
- Placki gotuj na parze. Po ugotowaniu usuń pergamin.
-
Podanie
- Do gotowych bułek gua bao nałóż doprawione gorące mięso i zimne dodatki: paprykę, ogórek, seler, cebulę, orzeszki i kolendrę.