Grillowany kurczak i fenkuł duszony w cydrze
Kurczak na bogato według Sergiusza Hieronimczaka - czyli rozmaitość smaków i dodatków.

Składniki
Grillowany kurczak i fenkuł duszony w cydrze
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak
Pierś z kurczaka
/cu
10.0 cu
0%
Cebula
/g
100.0 g
0%
Czosnek
/ząbki
2.0 ząbki
0%
Tymianek świeży
/gałązek
6.0 gałązek
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Oliwa
/ml
75.0 ml
0%
Puder ze skóry kurczaka
Skóra z piersi kurczaka
/cu
6.0 cu
0%
Żel z cydru
Cydr
/ml
250.0 ml
0%
Agar
/g
3.0 g
0%
Żel z marchwi
Marchew
/g
250.0 g
0%
Woda
/ml
250.0 ml
0%
Guma ksantanowa
/g
1.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Duszony fenkuł
Fenkuł
/g
800.0 g
0%
Cukier puder
/g
50.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
50.0 ml
0%
Cydr
/ml
700.0 ml
0%
Kawior z tapioki
Tapioka
/g
30.0 g
0%
Woda
/ml
500.0 ml
0%
Karmelizowana szalotka
Szalotka
/cu
10.0 cu
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Ocet balsamiczny
/ml
30.0 ml
0%
Podanie
Swieże Zioła Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak
-
Pierś z kurczaka 10.0 cu
-
Cebula 100.0 g
-
Czosnek 2.0 ząbki
-
Tymianek świeży 6.0 gałązek
-
Sól Do Smaku
-
Cytryna 1.0 cu
-
Oliwa 75.0 ml
Puder ze skóry kurczaka
-
Skóra z piersi kurczaka 6.0 cu
Żel z cydru
-
Cydr 250.0 ml
-
Agar 3.0 g
Żel z marchwi
-
Marchew 250.0 g
-
Woda 250.0 ml
-
Guma ksantanowa 1.0 g
-
Cukier 10.0 g
Duszony fenkuł
-
Fenkuł 800.0 g
-
Cukier puder 50.0 g
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Cydr 700.0 ml
Kawior z tapioki
-
Tapioka 30.0 g
-
Woda 500.0 ml
Karmelizowana szalotka
-
Szalotka 10.0 cu
-
Miód 50.0 g
-
Ocet balsamiczny 30.0 ml
Podanie
-
Swieże Zioła Do Dekoracji
-
Kurczak
- Filety z kurczaka zamarynuj w roztartym czosnku, pokrojonej cebuli i tymianku.
- Skrop sokiem z cytryny i oliwą, odstaw do zamarynowania na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem dopraw solą i zgrilluj.
-
Puder ze skóry kurczaka
- Skórę z kurczaków oczyść z tłuszczu, rozłóż na pergaminie, posól i piecz 10-12 minut w temperaturze 180°C, aż skóra będzie całkowicie chrupka i złocista.
- Po wyjęciu z piekarnika przełóż na papierowy ręcznik i zostaw do przestygnięcia.
- Gotowe skóry zmiksuj na puder.
-
Żel z cydru
- Zagotuj cydr, zdejmij z ognia i poczekaj, aż ostygnie do temperatury 80°C.
- Następnie dodaj agar i wymieszaj przy użyciu ręcznego blendera.
- Wylej wszystko na płaskie naczynie, wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Galaretkę pokrój na kawałki i zmiksuj w blenderze do konsystencji żelu.
- Do serwowania umieść żel w worku cukierniczym lub w małym dyspenserze.
-
Żel z marchwi
- Zagotuj wodę z cukrem, dodaj obraną i pokrojoną marchew.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż marchew zmięknie.
- Przełóż wraz z wodą do blendera, dodajgumę ksantanowąi zmiksuj na gładkie puree.
- Dopraw do smaku solą.
-
Duszony fenkuł
- Fenkuły pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
- Następnie oprósz cukrem pudrem i smaż na Ramie Culinesse, aż z każdej strony będzie złocisty skarmelizowany kolor.
- Zalej cydrem i duś, aż do wyparowania ¾ płynu.
- Dopraw solą i pieprzem.
-
Kawior z tapioki
- Wodę zagotuj dodaj drobnątapiokę i barszcz, gotuj mieszając, aż w środku będzie mała biała kropka i odcedź.
-
Karmelizowana szalotka
- Miód rozgrzej, dodaj ocet i szalotkę.
- Podgrzewaj przez kilkanaście minut do uzyskania ciemnego koloru
-
Podanie
- Na talerzu ułóż duszony fenkuł i przygotowane dodatki.
- Na wierzch ułóż pokrojony grillowany filet.
- Udekoruj ze świeżymi ziołami.