Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem (wegetariańskie)
Ważne, żeby użyć skrobi kukurydzianej (a nie np. ziemniaczanej), wtedy glazura utrzymuje swoją konsystencję i nie rozwodni się.

Składniki
Grillowane warzywa w słodkiej glazurze z sezamem (wegetariańskie)
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Warzywa
Marchew oczyszczona
/g
250.0 g
0%
Kukurydza w kolbach ugotowana
/g
300.0 g
0%
Bakłażan
/g
250.0 g
0%
Papryka kolorowa oczyszczona
/g
300.0 g
0%
Cukinia
/g
300.0 g
0%
Szalotka (przekrojone na połówki)
/g
100.0 g
0%
Pomidory (przekrojone na połówki)
/g
526.0 g
0%
Czosnek 5 główek
/g
0.0 g
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
50.0 ml
0%
Knorr Delikat Przyprawa do grilla 0,5 kg
/g
20.0 g
0%

Glazura
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
100.0 ml
0%

Woda
/ml
50.0 ml
0%
Olej sezamowy
/ml
20.0 ml
0%
Cukier brązowy
/g
50.0 g
0%
Ocet ryżowy
/ml
50.0 ml
0%
Imbir starty
/g
38.0 g
0%
Skrobia kukurydziana do zagęszczenia
/g
10.0 g
0%
Sezam
/g
20.0 g
0%
Podanie
Kiełki słonecznika o dekoracji 30 szt.
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Warzywa
-
Marchew oczyszczona 250.0 g
-
Kukurydza w kolbach ugotowana 300.0 g
-
Bakłażan 250.0 g
-
Papryka kolorowa oczyszczona 300.0 g
-
Cukinia 300.0 g
-
Szalotka (przekrojone na połówki) 100.0 g
-
Pomidory (przekrojone na połówki) 526.0 g
-
Czosnek 5 główek
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
Glazura
-
Woda 50.0 ml
-
Olej sezamowy 20.0 ml
-
Cukier brązowy 50.0 g
-
Ocet ryżowy 50.0 ml
-
Imbir starty 38.0 g
-
Skrobia kukurydziana do zagęszczenia 10.0 g
-
Sezam 20.0 g
Podanie
-
Kiełki słonecznika o dekoracji 30 szt.
-
Warzywa
- Warzywa przekrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie na sześciocentymetrowe słupki. Kukurydzę pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Marchew zblanszuj.
- Warzywa delikatnie wymieszaj z Ramą Culinesse i Delikatem do grilla.
- Wszystkie warzywa delikatnie grilluj i osusz na papierowych ręcznikach.
-
Glazura
- Składniki glazury przełóż na patelnię, zagotuj i zagęść skrobią kukurydzianą wymieszaną w niewielkiej ilości zimnej wody.
- Następnie dodaj warzywa i podgrzewaj przez 2 -3 minuty.
- Na koniec posyp sezamem.
-
Podanie
- Potrawę podawaj udekorowaną kiełkami słonecznika, jako główne danie wegetariańskie lub dodatek do drugich dań.