Gofry gryczane z kompotem z owoców kaki i lodami
Bezglutenowa mąka gryczana jest znakomita do gofrów: wychodzą lekkie, z pełnym smakiem pełnoziarnistej mąki i w bursztynowym kolorze. Podawać z lodami, kompotem owocowym i sosem toffi. Persymony (kaki) można zastąpić innymi owocami, na przykład mieszanką różnych jagód, brzoskwiniami czy wiśniami.

Składniki
Gofry gryczane z kompotem z owoców kaki i lodami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Gofry
Mąka gryczana
/g
260.0 g
0%
Cukier 4 łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Sól ½ łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Cynamon mielony ½ łyżeczki
/g
0.0 g
0%
Maślanka (w wersji bez laktozy zastąpić mlekiem migdałowym lub z orzechów nerkowca)
/ml
600.0 ml
0%
Masło stopione 8 łyżeczek
/g
0.0 g
0%
Jaja
/cu
2.0 cu
0%
Kompot
Syrop klonowy 3 łyżeczki
/ml
0.0 ml
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Kardamon mielony 1 łyżeczka
/g
0.0 g
0%
Persymona Dojrzała 5 Szt.
/
0.0
0%
Przed podaniem
Sos Toffi
/
0.0
0%
Lody Waniliowe
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Gofry
-
Mąka gryczana 260.0 g
-
Cukier 4 łyżeczki
-
Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
-
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
-
Sól ½ łyżeczki
-
Cynamon mielony ½ łyżeczki
-
Maślanka (w wersji bez laktozy zastąpić mlekiem migdałowym lub z orzechów nerkowca) 600.0 ml
-
Masło stopione 8 łyżeczek
-
Jaja 2.0 cu
Kompot
-
Syrop klonowy 3 łyżeczki
-
Cytryna 1.0 cu
-
Kardamon mielony 1 łyżeczka
-
Persymona Dojrzała 5 Szt.
Przed podaniem
-
Sos Toffi
-
Lody Waniliowe
-
Gofry
Połącz suche składniki ciasta w misce i wymieszaj. Dodaj jaja, maślankę i stopione masło, mieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw. -
Kompot
- Persymony obierz i pokrój na duże kawałki, w garnku połącz z syropem klonowym, sokiem z jednej cytryny i kardamonem. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 5 minut lub do zmięknięcia owoców.
-
Przed podaniem
- Rozgrzej gofrownicę. Nasmaruj tłuszczem i upiecz gofry na chrupko. Podawaj z kulką lodów waniliowych, łyżką kompotu owocowego i sosem toffi.