Filet z kurczaka w panko z jabłkowym chutneyem z żółtym curry
Idealna alternatywa dla klasycznych nuggetsów z kurczaka z sosem czosnkowym. Słodko-kwaśny chutney podkreśla smak drobiu.

Składniki
Filet z kurczaka w panko z jabłkowym chutneyem z żółtym curry
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Kurczak
Filet z kurczaka
/kg
1.2 kg
0%
Knorr Delikat Przyprawa do drobiu 0,6 kg
/g
30.0 g
0%

Woda gazowana
/ml
500.0 ml
0%
Jaja
/cu
1.0 cu
0%
Mąka
/g
350.0 g
0%
Skrobia kukurydziana
/g
100.0 g
0%
Proszek do pieczenia
/g
5.0 g
0%
Chili w proszku
/g
2.0 g
0%
Sól
/g
0.0 g
0%
Panko
/g
250.0 g
0%
Rama Combi Profi 3,7 l
/ml
150.0 ml
0%
Chutney
Cukier
/g
100.0 g
0%
Ocet
/ml
150.0 ml
0%
Imbir
/g
50.0 g
0%
Jabłka (obrane)
/g
500.0 g
0%
Limonka
/cu
1.0 cu
0%
Podanie
Kolendra Listki Do Dekoracji
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Kurczak
-
Filet z kurczaka 1.2 kg
-
Woda gazowana 500.0 ml
-
Jaja 1.0 cu
-
Mąka 350.0 g
-
Skrobia kukurydziana 100.0 g
-
Proszek do pieczenia 5.0 g
-
Chili w proszku 2.0 g
-
Sól
-
Panko 250.0 g
-
Rama Combi Profi 3,7 l 150.0 ml
Chutney
-
Cukier 100.0 g
-
Ocet 150.0 ml
-
Imbir 50.0 g
-
Jabłka (obrane) 500.0 g
-
Limonka 1.0 cu
Podanie
-
Kolendra Listki Do Dekoracji
-
Kurczak
- Filety pokrój na duże kawałki i dopraw Delikatem.
- Wodę gazowaną połącz z jajami, mąką, skrobią, proszkiem do pieczenia, chili i dopraw do smaku solą.
- Kawałki kurczaka włóż do panierki, a następnie obtocz w panko.
- Na blachę G/N ułóż opanierowane kawałki mięsa, spryskaj Ramą Combi, przewróć na drugą stronę i ponownie spryskaj Ramą.
- Wstaw do pieca nagrzanego do 190⁰C i upiecz.
-
Chutney
•W garnku zagotuj ocet z cukrem i imbirem pokrojonym w bardzo drobną kostkę. Gotuj do odparowania połowy płynu. Następnie dodaj jabłka pokrojone w kostkę (1 cm x 1 cm) , pastę curry, sok i skórkę startą z limonki. •Chutney gotuj powoli do uzyskania konsystencji dżemu i odstaw do wystygnięcia. -
Podanie
- Usmażonego kurczaka podawaj z chutneyem.