Wegetariański falafel w chlebie pita z sosem czosnkowym
Smażone kulki ciecierzycy pochodzące z Bliskiego Wschodu. Falafel połączony z chlebkiem pita jest wegańskim odpowiednikiem kebabu.

Składniki
Wegetariański falafel w chlebie pita z sosem czosnkowym
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Falafel
Ciecierzyca
/g
500.0 g
0%
Cebula
/g
120.0 g
0%
Czosnek
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
30.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Pieprz kolorowy Knorr 0,5 kg
/g
6.0 g
0%
Kumin Mielony 10 G
/
0.0
0%
Kolendra ziarnamielona
/g
10.0 g
0%
Kardamon
/g
5.0 g
0%
Cynamon mielony
/g
3.0 g
0%
Papryka chili świeża
/g
5.0 g
0%
Soda oczyszczona
/g
10.0 g
0%
Sól
/g
5.0 g
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Mąka kukurydziana
/g
150.0 g
0%
Olej
/ml
150.0 ml
0%
Sos
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr 0,7 kg
/g
50.0 g
0%

Jogurt naturalny
/g
225.0 g
0%
Hellmann's Majonez do dekoracji 3 l
/g
225.0 g
0%

Kolendra świeża
/g
30.0 g
0%
Pietruszka zielona
/g
55.0 g
0%
Podanie
Chleb pita
/cu
10.0 cu
0%
Pomidory
/g
400.0 g
0%
Rukola
/g
80.0 g
0%
Ogórek zielony
/g
400.0 g
0%
Chili Marynowane 50 G
/
0.0
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Falafel
-
Ciecierzyca 500.0 g
-
Cebula 120.0 g
-
Czosnek 50.0 g
-
Pieprz kolorowy Knorr 0,5 kg 6.0 g
-
Kumin Mielony 10 G
-
Kolendra ziarnamielona 10.0 g
-
Kardamon 5.0 g
-
Cynamon mielony 3.0 g
-
Papryka chili świeża 5.0 g
-
Soda oczyszczona 10.0 g
-
Sól 5.0 g
-
Cytryna 1.0 cu
-
Mąka kukurydziana 150.0 g
-
Olej 150.0 ml
Sos
-
Jogurt naturalny 225.0 g
-
Kolendra świeża 30.0 g
-
Pietruszka zielona 55.0 g
Podanie
-
Chleb pita 10.0 cu
-
Pomidory 400.0 g
-
Rukola 80.0 g
-
Ogórek zielony 400.0 g
-
Chili Marynowane 50 G
-
Falafel
- Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na 24 godziny. Następnie odcedź, opłucz i zmiel w maszynce do mielenia razem z cebulą.
- Dodaj rozdrobniony czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, kolendrę, sodę, Esencję bulionu warzywnego oraz pozostałe przyprawy.
- Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce.
- Całość dobrze wymieszaj, wyporcjuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtocz je w mące kukurydzianej i smaż w głębokim tłuszczu.
-
Sos
-
Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem i majonezem. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki i kolendrę.
-
-
Podanie
-
Podawaj z grillowanym chlebem pita i sałatką z warzyw.
-