Curry z kaczką, groszkiem cukrowym, dynią i boczniakami
Aby zachować kruchość i miękkość mięsa oraz zapobiec rozwarstwianiu się dania - nie zagotowuj go ponownie.

Składniki
Curry z kaczką, groszkiem cukrowym, dynią i boczniakami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł75750.26
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Filet z kaczki
Zimna woda
/l
3.0 l
0%
Sól
/g
300.0 g
0%
Filet z kaczki
/kg
1.0 kg
0%
Mleczko kokosowe
Knorr Mleczko kokosowe w proszku 1 kg
/g
180.0 g
0%

Woda przegotowana gorąca
/ml
300.0 ml
0%
Curry
Knorr Żółta pasta curry 0,85 kg
/g
180.0 g
0%
.jpg)
Concentrato di pomodoro (koncentrat pomidorowy 28%-30%) Knorr Professional 0,8kg
/g
100.0 g
0%

Produkt bezglutenowy
Woda
/ml
800.0 ml
0%
Imbir (tarty)
/g
30.0 g
0%
Cukier brązowy
/g
50.0 g
0%
Olej
/ml
90.0 ml
0%
Sos rybny
/ml
50.0 ml
0%
Sok z limonki
/ml
30.0 ml
0%
Liście kafiru
/szt.
4.0 szt.
0%
Dynia piżmowa, oczyszczona, duża kostka
/g
800.0 g
0%
Boczniaki, pokrojone na kawałki
/g
200.0 g
0%
Groszek cukrowy
/g
200.0 g
0%
Sól do smaku
/g
0.0 g
0%
Podanie
Kolendra świeża
/g
12.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Filet z kaczki
-
Zimna woda 3.0 l
-
Sól 300.0 g
-
Filet z kaczki 1.0 kg
Mleczko kokosowe
-
Woda przegotowana gorąca 300.0 ml
Curry
-
Woda 800.0 ml
-
Imbir (tarty) 30.0 g
-
Cukier brązowy 50.0 g
-
Olej 90.0 ml
-
Sos rybny 50.0 ml
-
Sok z limonki 30.0 ml
-
Liście kafiru 4.0 szt.
-
Dynia piżmowa, oczyszczona, duża kostka 800.0 g
-
Boczniaki, pokrojone na kawałki 200.0 g
-
Groszek cukrowy 200.0 g
-
Sól do smaku
Podanie
-
Kolendra świeża 12.0 g
-
Filet z kaczki
- Przygotuj solankę z wody i soli, włóż do niej filety i odstaw na 2-3 godziny, następnie wyjmij, wypłucz i osusz.
- Filety ułóż na zimnej patelni i smaż z każdej strony na średnim ogniu przez 10-12 minut.
- Po obsmażeniu ułóż na papierowym ręczniku i pokrój w cienkie plastry.
-
Mleczko kokosowe
- Mleczko kokosowe wsyp do gorącej przegotowanej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw.
-
Curry
- Pastę curry i koncentrat pomidorowy podsmaż na oleju, zalej wodą, dodaj pozostałe składniki sosu i zagotuj.
- Dynię wymieszaj z połową oleju i piecz w temperaturze 180⁰C przez około 8 minut.
- Boczniaki smaż krótko na mocnym ogniu.
- Do sosu dodaj dynię, boczniaki i groszek, gotuj przez 2-3 minuty i odstaw.
- Na koniec wlej mleczko kokosowe i dodaj filety z kaczki. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.
-
Podanie
- Curry podawaj posypane listkami kolendry, z ryżem jaśminowym.