Comber z królika w sosie kurkowym z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
Comber jest uważany za najbardziej wartościową część mięsa królika. Można go przyrządzić na wiele sposobów: piec, gotować, smażyć czy dusić. Przed przygotowaniem królika warto pamiętać o skomponowaniu dobrej marynaty i pozostawieniu w niej mięsa na kilka godzin.

Składniki
Comber z królika w sosie kurkowym z kaszą jaglaną, kalarepą i bobem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Mięso
Królik comber (oczyszczony b/k)
/kg
1.5 kg
0%
Przyprawy (sól i pieprz)
/x
0.0 x
0%
Knorr Professional Primerba tymiankowa 0,34 kg
/g
10.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Olej
/ml
50.0 ml
0%
Sos kurkowy
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
50.0 ml
0%
Szalotka
/g
50.0 g
0%
Kurki
/g
250.0 g
0%
Wino białe wytrawne
/ml
50.0 ml
0%
Natka pietruszki
/g
20.0 g
0%
Kasza
Kasza jaglana
/g
600.0 g
0%
Masło
/g
50.0 g
0%
Woda
/ml
900.0 ml
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
10.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Warzywa
Kalarepa
/g
300.0 g
0%
Sól, Cukier
/
0.0
0%
Masło
/g
100.0 g
0%
Bób łuskany (ugotowany)
/g
800.0 g
0%
Kiełki buraków
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Mięso
-
Królik comber (oczyszczony b/k) 1.5 kg
-
Przyprawy (sól i pieprz)
-
Olej 50.0 ml
Sos kurkowy
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 50.0 ml
-
Szalotka 50.0 g
-
Kurki 250.0 g
-
Wino białe wytrawne 50.0 ml
-
Natka pietruszki 20.0 g
Kasza
-
Kasza jaglana 600.0 g
-
Masło 50.0 g
-
Woda 900.0 ml
Warzywa
-
Kalarepa 300.0 g
-
Sól, Cukier
-
Masło 100.0 g
-
Bób łuskany (ugotowany) 800.0 g
-
Kiełki buraków
-
Mięso
- Comber z królika dopraw solą, pieprzem i Primerbą tymiankową, odstaw na 3 godziny do lodówki.
- Następnie przełóż do worków wakum i gotuj w piecu konwekcyjnym przez 15 minut w temperaturze 62°C.
-
Sos kurkowy
- Na Ramie Culinesse zasmaż szalotkę, dodaj kurki i smaż dalej. Podlej winem, zredukuj i dodaj Ramę Cremefine 15%. Gotuj na małym ogniu przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
-
Kasza
- Na maśle podsmaż szalotkę i kaszę, zalej wodą, dodaj Esencję bulionu warzywnego i gotuj na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn.
- Kaszę odstaw na kilka minut pod przykryciem.
-
Warzywa
- Kalarepę pokrój w słupki, ugotuj do 3 miękkości w wodzie z solą i cukrem, a następnie obsmaż razem z bobem na maśle.
-
Sposób podania
- Ugotowany comber obsmaż na oleju i pokrój.
- Podawaj go z sosem kurkowym, kaszą, warzywami i kiełkami buraków.