Comber jagnięcy z ziemniakami dauphinois i warzywami
Jagnięcy comber to doskonała propozycja na wykwintne, jesienne danie.

Składniki
Comber jagnięcy z ziemniakami dauphinois i warzywami
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Comber jagnięcy
Jagnięcy comber z kostką
/cu
10.0 cu
0%
Sól, Grubo Mielony Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Kolendra ziarna
/g
1.0 g
0%
Czosnek
/ząbków
10.0 ząbków
0%
Rama Culinesse Profi 0,9 l
/ml
25.0 ml
0%
Ziemniaki dauphinois
Ziemniaki
/kg
2.0 kg
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
500.0 ml
0%
Ser Gruyère
/g
250.0 g
0%
Czosnek
/g
10.0 g
0%
Gałka muszkatołowa
/g
1.0 g
0%
Sól Do Smaku
/
0.0
0%
Ogórek z miętą
Ogórek zielony
/kg
1.0 kg
0%
Mięta świeża
/pęczek
1.0 pęczek
0%
Oliwa z oliwek
/ml
100.0 ml
0%
Cytryna
/cu
1.0 cu
0%
Miód
/g
5.0 g
0%
Warzywa
Kapusta czerwona
/g
250.0 g
0%
Jarmuż
/g
250.0 g
0%
Szalotka
/g
100.0 g
0%
Sos
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg
/g
20.0 g
0%
Woda
/ml
250.0 ml
0%
Żurawina
/g
50.0 g
0%
Czerwone wino wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Rozmaryn świeży
/cu
5.0 cu
0%
Masło
/g
150.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Comber jagnięcy
-
Jagnięcy comber z kostką 10.0 cu
-
Sól, Grubo Mielony Pieprz Do Smaku
-
Kolendra ziarna 1.0 g
-
Czosnek 10.0 ząbków
-
Rama Culinesse Profi 0,9 l 25.0 ml
Ziemniaki dauphinois
-
Ziemniaki 2.0 kg
-
"Śmietanka" roślinna 30% 500.0 ml
-
Ser Gruyère 250.0 g
-
Czosnek 10.0 g
-
Gałka muszkatołowa 1.0 g
-
Sól Do Smaku
Ogórek z miętą
-
Ogórek zielony 1.0 kg
-
Mięta świeża 1.0 pęczek
-
Oliwa z oliwek 100.0 ml
-
Cytryna 1.0 cu
-
Miód 5.0 g
Warzywa
-
Kapusta czerwona 250.0 g
-
Jarmuż 250.0 g
-
Szalotka 100.0 g
Sos
-
Knorr Professional Redukcja wołowa do sosów 0,8 kg 20.0 g
-
Woda 250.0 ml
-
Żurawina 50.0 g
-
Czerwone wino wytrawne 100.0 ml
-
Rozmaryn świeży 5.0 cu
-
Masło 150.0 g
-
Comber jagnięcy
- Comber opraw z błon, posól i posyp grubo zmielonym pieprzem oraz zmieloną kolendrą.
- Smaż z dodatkiem czosnku na Ramie Culinesse, aż do uzyskania brązowego koloru.
- Wykończ w piecu. Temperatura wewnątrz pieca powinna wynosić 45°C.
-
Ziemniaki dauphinois
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plasterki o grubości około pół centymetra.
- Ramę 31% zagotuj z posiekanym czosnkiem i startą gałką muszkatołową. Zestaw z ognia, aby przeszła ich aromatem.
- W głębokim rondlu rozgrzej Rame Culinnese, dodaj ziemniaki i krótko smaż, dodaj Ramę 31% z przyprawami, podgrzewaj wszystko przez około 10 minut, aż ziemniaki staną się transparentne.
- Blachę G/N ½ posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią gorące ziemniaki, przesypując je wcześniej serem Gruyère.
- Na wierzch ziemniaków połóż warstwę papieru do pieczenia i dociśnij ziemniaki, aby pozbyć się powietrza. Piecz pod przykryciem z papieru w temperaturze 170°C przez około 45 minut.
- W połowie pieczenia, ziemniaki należy jeszcze raz docisnąć. Po 45 minutach zdejmij papier z wierzchu i piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 185°C. Po upieczeniu gratine należy schłodzić i wyporcjować.
-
Ogórek z miętą
- Ogórki obierz ze skóry, pokrój w 2 cm plastry. Małym ringiem wytnij równe walce.
- Miętę posiekaj, umieść w workach do sous vide. Dodaj do nich ogórki, oliwę z oliwek, miód i skórkę z limonki. Dodaj szczyptę soli i kilka razy poddaj ciśnieniu (kompresowaniu) w maszynie do wyciągania powietrza. Pozostaw do serwisu w zamkniętym worku.
-
Warzywa
- Warzywa zblanszuj w osolonej wodzie i zahartuj w zimnej.
- Do serwisu podsmaż je na maśle i podawaj ciepłe.
-
Sos
- W gorącej wodzie wymieszaj Redukcję wołową i częściowo zredukuj.
- Drobno posiekaj szalotkę i podsmaż na Ramie Culinesse, dodaj rozmaryn i czerwone wino. Redukuj do 3/4 objętości, dodaj przygotowaną redukcję wołową i gotuj do uzyskania żądanej konsystencji.
- Zaciągnij zimnym masłem i dodaj żurawinę.