Ciemny, wegański gulasz z soczewicy z dodatkiem papryki i pieczarek
Pamiętaj, aby wcześniej namoczyć soczewicę. Gotuj ją na wolnym ogniu, przyduszoną czystym ręcznikiem. Dzięki temu zapobiegniesz rozpołowieniu się ziaren. Nie wylewaj wody po gotowaniu – jest bogata w smak i wartości odżywcze. Wykorzystaj ją do podlewania gulaszu, sprawi to że nie będzie suchy.

Składniki
Ciemny, wegański gulasz z soczewicy z dodatkiem papryki i pieczarek
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Gulasz
Soczewica zielona
/g
500.0 g
0%
Woda
/l
1.5 l
0%
Rosół jarzynowy Knorr Professional 1 kg
/g
15.0 g
0%

Cebula
/g
200.0 g
0%
Czosnek
/g
20.0 g
0%
Pieczarki
/kg
1.0 kg
0%
Oliwa
/ml
70.0 ml
0%
Sos sojowo-grzybowy
/ml
60.0 ml
0%
Papryka kolorowa
/g
400.0 g
0%
Sól, Pieprz, Kminek Do Smaku
/
0.0
0%
Zasmażka ciemna Knorr 1 kgDo uzyskania pożądanej konsystencji
/g
0.0 g
0%

Podanie
SzczypiorekDo dekoracji
/g
0.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Gulasz
-
Soczewica zielona 500.0 g
-
Woda 1.5 l
-
Cebula 200.0 g
-
Czosnek 20.0 g
-
Pieczarki 1.0 kg
-
Oliwa 70.0 ml
-
Sos sojowo-grzybowy 60.0 ml
-
Papryka kolorowa 400.0 g
-
Sól, Pieprz, Kminek Do Smaku
Podanie
-
SzczypiorekDo dekoracji
-
Gulasz
- Soczewicę namocz, odstaw na kilka godzin i ugotuj z dodatkiem Rosołu jarzynowego. Wodę z gotowania soczewicy pozostaw do podlewania gulaszu.
- Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i razem z pieczarkami podsmaż na oliwie z oliwek. Dopraw do smaku sosem sojowym i solą.
- Podsmażone składniki połącz z soczewicą, wymieszaj i duś do miękkości, jak gulasz podlewając wodą od gotowania.
- Na koniec dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i dopraw do smaku.
Do uzyskania pożądanej konsystencji użyj zasmażki.
-
Podanie
- Gulasz z soczewicy podawaj ze szczypiorkiem.