Ciasteczko z oliwy z oliwek z żelem pomarańczowym i domowymi lodami waniliowymi
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Składniki
Ciasteczko z oliwy z oliwek z żelem pomarańczowym i domowymi lodami waniliowymi
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ciastko
Cukier puder
/g
150.0 g
0%
Żółtko
/g
60.0 g
0%
Sok z pomarańczy
/ml
40.0 ml
0%
Skórka z pomarańczy
/g
3.0 g
0%
Mąka pszenna
/g
170.0 g
0%
Proszek do pieczenia
/g
10.0 g
0%
Oliwa z oliwek
/ml
240.0 ml
0%
Białko
/g
150.0 g
0%
Sól
/g
4.0 g
0%
Żel pomarańczowy
Sok z pomarańczy
/ml
500.0 ml
0%
Sok z cytryny świeży
/ml
150.0 ml
0%
Ksantan
/g
3.0 g
0%
Cukier
/g
40.0 g
0%
Lody waniliowe
Laska wanilii
/cu
1.0 cu
0%
Żółtko
/cu
5.0 cu
0%
Cukier
/g
90.0 g
0%
"Śmietanka" roślinna 30%
/ml
250.0 ml
0%
Mleko
/ml
250.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ciastko
-
Cukier puder 150.0 g
-
Żółtko 60.0 g
-
Sok z pomarańczy 40.0 ml
-
Skórka z pomarańczy 3.0 g
-
Mąka pszenna 170.0 g
-
Proszek do pieczenia 10.0 g
-
Oliwa z oliwek 240.0 ml
-
Białko 150.0 g
-
Sól 4.0 g
Żel pomarańczowy
-
Sok z pomarańczy 500.0 ml
-
Sok z cytryny świeży 150.0 ml
-
Ksantan 3.0 g
-
Cukier 40.0 g
Lody waniliowe
-
Laska wanilii 1.0 cu
-
Żółtko 5.0 cu
-
Cukier 90.0 g
-
"Śmietanka" roślinna 30% 250.0 ml
-
Mleko 250.0 ml
-
Ciastko
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem (na biało), połącz ze skórką i sokiem z pomarańczy, dodaj stopniowo dwukrotnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z oliwą z oliwek.
- Białka ubij i połącz delikatnie z uprzednio przygotowaną masą.
- Na spód blachy ułóż papier, przełóż masę i piecz w temperaturze 160° C przez 45 minut.
- Po upieczeniu wyłóż z formy, aby ciasto odparowało. Zimne ciasto pokój w paski.
-
Żel pomarańczowy
- Cukier kryształ połącz z ksantanem.
- Sok z pomarańczy i cytryny przelej do blendera kielichowego, miksuj stopniowo dodając cukier z ksantanem. Powstały żel przelej do buteleczki plastikowej i wystudź.
-
Lody waniliowe
- Żółtka połącz z cukrem i wanilią, a następnie ucieraj do uzyskania konsystencji kogla-mogla.
- Mleko połącz z Ramą Cremefine 15%, podgrzej do temperatury 60°C i przelej do masy jajecznej. Wymieszaj i ponownie przelej do garnka. Podgrzej do temperatury 90°C.
- Powstałą masę wystudź i zamroź w maszynce do lodów.
-
Podanie
- Na talerzu wyporcjuj żel pomarańczowy ułóż ciastko i lody waniliowe.
- Deser podawaj z zamrożonymi cząsteczkami z filetu z cytryny lub grejpfruta oraz pistacjami.