Menu
+

Falafel:

  • Cebula czerwona 78 g
  • Ciecierzyca konserwowa 600 g
  • Cytryna (szt.) 1 szt
  • Mąka z ciecierzycy 20 g
  • Pieprz czarny mielony, sól

Podanie:

  • ciabatta 10 szt
  • Czerwona cebula marynowana 150 g
  • Rzodkiewki 105 g
  • Marchew (obrana) 80 g
  • Rukola 50 g
  • Zielona papryka Jalapeño 100 g
  • Świeże zioła
  • Pestki słonecznika
  1. Falafel:

    • Na oliwie z oliwek zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
    • Przełóż do miski, dodaj posiekany czosnek, ciecierzycę, otartą skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy.
    • Całość zmiksuj, przełóż do miski dodaj mąkę z ciecierzycy, dobrze wymieszaj, uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego (3 kulki na porcję) i wstaw do lodówki na 30 minut.
    • Falafele przełóż na pergamin i upiecz w piekarniku.
  2. Podanie:

    • Ciabatta podgrzej, przesmaruj majonezem.
    • Wymieszaj marynowaną cebulę z plasterkami rzodkiewek i marchewką pokrojoną w julienne a następnie umieść na pieczywie.
    • Ułóż falafele, plasterki Jalapeño, rukolę i świeże zioła. Posyp upalonymi pestkami słonecznika.