Chłodnik litewski podany z marynowanym ogórkiem oraz emulsją z buraka i pomidorowym kefirem
Szefowie kuchni rozłożyli to danie na segmenty: gęsty kefir o smaku pomidora, ale bez jego barwy, mocna emulsja z buraka szybko oddająca jego smak i kolor, domowe chipsy zastępujące klasyczne ziemniaki oraz słodko-kwaśny ogórek zachowujący swoją świeżość i chrupkość.

Składniki
Chłodnik litewski podany z marynowanym ogórkiem oraz emulsją z buraka i pomidorowym kefirem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Emulsja z buraka
Woda
/ml
100.0 ml
0%
Żółtka
/cu
2.0 cu
0%
Ocet jabłkowy
/ml
30.0 ml
0%
Olej
/ml
200.0 ml
0%
Chłodnik
Pomidory
/kg
1.1 kg
0%
Sól morska
/g
20.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Kefir
/l
1.6 l
0%
Pieprz czarny
/g
2.0 g
0%
Relisz z ogórka
Cukier
/g
200.0 g
0%
Miód lipowy
/g
200.0 g
0%
Sól
/g
40.0 g
0%
Ocet jabłkowy
/ml
200.0 ml
0%
Ogórek zielony, nitki, bez nasion
/g
400.0 g
0%
Cebula, kostka
/g
100.0 g
0%
Burak kompresowany
Buraki surowe
/g
214.0 g
0%
Ocet winny biały
/ml
150.0 ml
0%
Miód
/g
50.0 g
0%
Tymianek świeży
/g
11.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Emulsja z buraka
-
Woda 100.0 ml
-
Żółtka 2.0 cu
-
Ocet jabłkowy 30.0 ml
-
Olej 200.0 ml
Chłodnik
-
Pomidory 1.1 kg
-
Sól morska 20.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Kefir 1.6 l
-
Pieprz czarny 2.0 g
Relisz z ogórka
-
Cukier 200.0 g
-
Miód lipowy 200.0 g
-
Sól 40.0 g
-
Ocet jabłkowy 200.0 ml
-
Ogórek zielony, nitki, bez nasion 400.0 g
-
Cebula, kostka 100.0 g
Burak kompresowany
-
Buraki surowe 214.0 g
-
Ocet winny biały 150.0 ml
-
Miód 50.0 g
-
Tymianek świeży 11.0 g
-
Emulsja z buraka
- Zagotuj barszcz z wodą, przecedź przez drobne sito i wystudź.
- Połącz z żółtkami i dodaj ocet. Następnie powoli wlewaj olej, by doprowadzić do konsystencji majonezu.
-
Chłodnik
- Pomidory pokrój w drobną kostkę, zasyp solą, cukrem, przełóż na sito i odcedź.
- Powstały sok (powinien być lekko czerwony, prawie bezbarwny) przecedź przez gazę i połącz z kefirem.
- Dopraw pieprzem.
-
Relisz z ogórka
- Cukier, miód i sól rozpuść w occie. Dodaj ogórek i cebulę.
- Odstaw na 30 minut.
-
Burak kompresowany
- Buraka obierz, pokrój w cienkie plastry.
- Plastry buraka przesmaruj octem wymieszanym z miodem.
- Dopraw świeżym tymiankiem i zamknij w worku vacuum.
- Odstaw na min. 2 godziny.
-
Podanie
- Na głębokim talerzu dekoracyjnie wyporcjuj emulsję z buraka, relisz z ogórków oraz zwinięte plastry buraka. W oddzielnym dzbanku podaj gęsty kefir o smaku pomidora oraz klasyczne domowe chipsy ziemniaczane.