Carpaccio z ozorka wieprzowego z piklowanym kalafiorem

Składniki
Carpaccio z ozorka wieprzowego z piklowanym kalafiorem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł69.17
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Carpaccio z ozorka wieprzowego
Woda
/l
2.0 l
0%
Peklosól
/g
120.0 g
0%
Liść laurowy
/g
1.0 g
0%
Ziele angielskie
/g
1.0 g
0%
Ozór wieprzowy
/dg
0.0 dg
0%
Rosół wołowy Knorr Professional 1 kg
/g
20.0 g
0%

Piklowany kalafior
Kalafior
/kg
1.1 kg
0%
Woda
/ml
400.0 ml
0%
Ocet winny
/ml
20.0 ml
0%
Cukier
/g
200.0 g
0%
Sól
/g
200.0 g
0%
Goździki
/g
1.0 g
0%
Kora cynamonowa
/g
10.0 g
0%
Podanie
Kiełki groszku
/g
200.0 g
0%
Hellmann’s Sos balsamiczny 1 l
/ml
150.0 ml
0%

Oliwa
/ml
50.0 ml
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Carpaccio z ozorka wieprzowego
-
Woda 2.0 l
-
Peklosól 120.0 g
-
Liść laurowy 1.0 g
-
Ziele angielskie 1.0 g
-
Ozór wieprzowy
Piklowany kalafior
-
Kalafior 1.1 kg
-
Woda 400.0 ml
-
Ocet winny 20.0 ml
-
Cukier 200.0 g
-
Sól 200.0 g
-
Goździki 1.0 g
-
Kora cynamonowa 10.0 g
Podanie
-
Kiełki groszku 200.0 g
-
Oliwa 50.0 ml
-
Carpaccio z ozorka wieprzowego
- Przygotuj solankę z wody, soli peklowej, liścia laurowego i ziela angielskiego.
- Ozory włóż do solanki na 4 dni.
- Następnie ozory wyjmij z solanki i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem rosołu wołowego, wystudź i obierz ze skórki. Ozory przełóż do foremki, przecedzony (ok. 1l) wywar od gotowania połącz z auszpikiem i zalej nim ozory.
- Odstaw do stężenia.
-
Piklowany kalafior
- Kalafiora oczyść i podziel na duże kawałki. Wodę, ocet, cukier, sól, goździki i cynamon zagotuj, wystudź i zalej kalafiora.
- Odstaw na 4 dni do lodówki.
-
Podanie
- Ozorki w galarecie pokrój w cienkie plastry. Podawaj z piklowanym kalafiorem, kiełkami groszku, skropione sosem balsamico i oliwą.