Carpaccio z ośmiornicy
Perfekcyjne carpaccio można uzyskać dzięki prostemu zabiegowi. Najpierw dokładnie wypełnij plastikową butelkę kawałkami ośmiornicy. Następnie włóż butelkę do zamrażarki. Zamrożoną ośmiornicę wyjmij z butelki i krój w cienkie plastry na krajalnicy.

Składniki
Carpaccio z ośmiornicy
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Ośmiornica:
Ośmiornice (duże)
/kg
1.2 kg
0%
Cebula
/g
200.0 g
0%
Knorr Professional Esencja bulionu warzywnego 1 l
/ml
40.0 ml
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Woda
/l
1.5 l
0%
Sól
/do smaku
0.0 do smaku
0%
Wino czerwone, wytrawne
/ml
100.0 ml
0%
Bouquet Garni (Por, Liść Laurowy, Gałązka Natki, Tymianek)
/
0.0
0%
Sos:
Sos sałatkowy ogrodowy Knorr 0,7 kg
/g
30.0 g
0%
 (1).jpg)
Woda
/ml
200.0 ml
0%
Sok z limonki
/ml
20.0 ml
0%
Wódka grecka Ouzo
/ml
20.0 ml
0%
Oliwa
/ml
60.0 ml
0%
Sól, pieprz, cukier do smaku
/g
0.0 g
0%
Dodatki i podanie:
Oliwki czarne, bez pestek
/g
100.0 g
0%
Rukola, kiełki do dekoracji
/do dekoracji
0.0 do dekoracji
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Ośmiornica:
-
Ośmiornice (duże) 1.2 kg
-
Cebula 200.0 g
-
Woda 1.5 l
-
Sól
-
Wino czerwone, wytrawne 100.0 ml
-
Bouquet Garni (Por, Liść Laurowy, Gałązka Natki, Tymianek)
Sos:
-
Woda 200.0 ml
-
Sok z limonki 20.0 ml
-
Wódka grecka Ouzo 20.0 ml
-
Oliwa 60.0 ml
-
Sól, pieprz, cukier do smaku
Dodatki i podanie:
-
Oliwki czarne, bez pestek 100.0 g
-
Rukola, kiełki do dekoracji
-
Ośmiornica:
- Ośmiornice oczyść, usuwając oczy i dokładnie wycinając otwór gębowy.
- Cebulę pokrój w dużą kostkę, dodaj esencję bulionu warzywnego, sól do smaku, bouquet garni i wino.
- W gotującym się wywarze zaparz najpierw same odnóża, a następnie włóż całą ośmiornicę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 1 godzinę).
- Ugotowaną ośmiornicę pozostaw w wywarze przez kilkanaście minut.
- Jeszcze gorącą ośmiornicę zwiń ciasno w rulon w folię spożywczą, ponakłuwaj aby wyszło całe powietrze i ponownie zawiń w folię, wstaw do lodówki.
-
Sos:
- Składniki sosu wymieszaj, odstaw na 10 minut i ponownie wymieszaj.
- Dopraw do smaku.
-
Dodatki i podanie:
- Oliwki wysusz w piecu i zmiksuj.
- Mocno wychłodzoną lub lekko zmrożoną ośmiornicę pokrój na cienkie plastry na maszynie do krojenia wędlin i od razu układaj na talerzu lub platerze.
- Podawaj z kiełkami i rukolą, posypane zmiksowanymi oliwkami i skrop sosem.