Boczek pieczony w zielonej soczewicy z cebulką perłową, tymiankiem i białym winem
Wywar podstawowy możesz zastąpić sokiem jabłkowym z dodatkiem jabłek, który również dobrze komponuje się z boczkiem.

Składniki
Boczek pieczony w zielonej soczewicy z cebulką perłową, tymiankiem i białym winem
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł0.0
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Boczek
Boczek wieprzowy
/kg
3.0 kg
0%
Knorr Professional Marynata do wieprzowiny 0,75 kg
/g
45.0 g
0%

Sól morska
/g
20.0 g
0%
Cukier
/g
10.0 g
0%
Oliwa
/ml
80.0 ml
0%
Cebula, kostka
/g
300.0 g
0%
Czosnek
/g
50.0 g
0%
Knorr Professional Primerba tymiankowa 0,34 kg
/g
40.0 g
0%

Bez laktozy
Produkt bezglutenowy
Wino białe wytrawne
/ml
500.0 ml
0%
Soczewica zielona
/kg
1.0 kg
0%
Wywar podstawowy
/l
1.0 l
0%
Podanie
Cebula perłowa
/g
200.0 g
0%
Mięta świeża
/pęczek
1.0 pęczek
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Boczek
-
Boczek wieprzowy 3.0 kg
-
Sól morska 20.0 g
-
Cukier 10.0 g
-
Oliwa 80.0 ml
-
Cebula, kostka 300.0 g
-
Czosnek 50.0 g
-
Wino białe wytrawne 500.0 ml
-
Soczewica zielona 1.0 kg
-
Wywar podstawowy 1.0 l
Podanie
-
Cebula perłowa 200.0 g
-
Mięta świeża 1.0 pęczek
-
Boczek
- Boczek dopraw marynatą, solą i cukrem.
- Zwiń w folię i odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny.
- Zamarynowany boczek upiecz w piecu o temperaturze 220°C. Piecz do momentu, aż otrzymasz złoty kolor.
- Na oliwie zasmaż cebulę, czosnek i dodaj Primerbę. Podlej białym winem, zredukuj.
- Na blachę G/N wyłóż namoczoną soczewicę, podsmażoną cebulę i boczek. Zalej wywarem, przykryj szczelnie i piecz do miękkości w temperaturze 170°C.
-
Podanie
- Wyporcjowany boczek układaj na soczewicy. Podawaj ze złoconą cebulką perłową.Całość posyp miętą.