Menu
+

Kluski z kolendrą

  • Jaja 8 cu
  • Kolendra świeża 60 g
  • Tofu 500 g
  • Mąka pszenna 340 g
  • Nasiona sezamu 40 g
  • Sos sojowy 40 ml
  • Sos rybny 40 ml

Beef Stroganow

  • Polędwica wołowa 1.2 kg
  • Olej 40 ml
  • Cebula 200 g
  • Grzyby shiitake 150 g
  • Brandy 90 ml
  • Wino czerwone 180 ml
  • Musztarda 40 g
  • Śmietanka 36% 600 ml
  • Pieprz czarny mielony, rozgnieciony
  1. Kluski z kolendrą

    • Połowę mąki i pozostałe składniki zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie wymieszaj ręcznie, dodając łyżką pozostałą część mąki.
    • Kluski wrzucaj na gorącą osoloną wodę.
  2. Beef Stroganow

    • Oczyszczoną polędwicę pokrój w paski i podsmaż krótko na mocno rozgrzanym oleju. Przełóż na ręcznik papierowy.
    • Na tej samej patelni usmaż kolejno cebulę i grzyby, dodaj brandy, wino, Esencję bulionu wołowego, musztardę i śmietankę.
    • Całość redukuj do konsystencji sosu, dodaj mięso i przypraw do smaku.