Łosoś a'la Teriyaki z Aioli
Teriyaki to japoński sos, który składa się głównie z sosu sojowego, słodkiego sake, cukru i miodu. Świetnie nadaje się na marynatę do mięs i ryb, a także do sushi. Dzięki niemu potrawy nabierają niepowtarzalną głębię smaku i orientalny charakter.

Składniki
Łosoś a'la Teriyaki z Aioli
Wylicz koszt tego dania tutaj
Ilość porcji
−
+
Cena dania w menu
Całkowity koszt składników
zł2060.23
Koszt jednej porcji
Koszt składników (w %)
Etykieta składnika
Nazwa
Cena w zł
Ilość
% food cost składnika
Koszt całkowity
Sos a’la Teriyaki
Cytryna
/szt.
1.0 szt.
0%
Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy 1 l
/ml
200.0 ml
0%

Mirin (wino ryżowe)
/ml
100.0 ml
0%
Imbir mielony
/g
50.0 g
0%
Zmielonych ząbków czosnku
/szt.
5.0 szt.
0%
Cukier
/g
25.0 g
0%
Miód
/g
200.0 g
0%
Gwiazdki anyżu
/szt.
2.0 szt.
0%
Papryka chili świeża
/szt.
2.0 szt.
0%
Łosoś
Łosoś filet
/kg
1.4 kg
0%
Sos a’la Teriyaki
/ml
300.0 ml
0%
Olej roślinny
/ml
300.0 ml
0%
Aioli
Limonka
/szt.
2.0 szt.
0%
Czosnek
/ząbków
8.0 ząbków
0%
Żółtko
/cu
2.0 cu
0%
Oliwa
/ml
250.0 ml
0%
Sól, Pieprz Do Smaku
/
0.0
0%
Warzywa
Pak choy
/g
500.0 g
0%
Chili
/g
50.0 g
0%
Pistacje, obrane
/g
50.0 g
0%
Nazwa składnika
/
Uwaga: Wskazane ceny bazują na hurtowych cenach rynkowych. Mogą się wahać w zależności od zmian sezonowych oraz podaży. Unilever Food Solutions nie ponosi odpowiedzialności za żadne odstępstwa.
Sos a’la Teriyaki
-
Cytryna 1.0 szt.
-
Mirin (wino ryżowe) 100.0 ml
-
Imbir mielony 50.0 g
-
Zmielonych ząbków czosnku 5.0 szt.
-
Cukier 25.0 g
-
Miód 200.0 g
-
Gwiazdki anyżu 2.0 szt.
-
Papryka chili świeża 2.0 szt.
Łosoś
-
Łosoś filet 1.4 kg
-
Sos a’la Teriyaki 300.0 ml
-
Olej roślinny 300.0 ml
Aioli
-
Limonka 2.0 szt.
-
Czosnek 8.0 ząbków
-
Żółtko 2.0 cu
-
Oliwa 250.0 ml
-
Sól, Pieprz Do Smaku
Warzywa
-
Pak choy 500.0 g
-
Chili 50.0 g
-
Pistacje, obrane 50.0 g
-
Sos a’la Teriyaki
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok.
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagotuj. Zostaw do wystygnięcia.
- Następnie schłodź w lodówce. Wyjmij gwiazdki anyżu.
-
Łosoś
- Łososia pokrój wzdłuż na cztery kawałki, włóż do dwóch toreb do pakowania próżniowego i do każdej wlej równą część sosu Teriyaki.
- Zamknij próżniowo i odstaw na minimum 4 godziny.
- Wyjmij łososia z marynaty, umieść w nowych torbach i zalej olejem roślinnym.
- Zamknij próżniowo i włóż do cyrkulatora (lub pieca konwekcyjnego na kąpiel wodną), gotuj w temperaturze 45°C przez około 55 min.
-
Aioli
- Doprowadź składniki do temperatury pokojowej.
- Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
- Obierz czosnek i rozetrzyj z solą na miazgę. Połącz z sokiem z limonki. Dodaj żółtka i wymieszaj.
- Powoli wlewaj oliwę ciągle mieszając.
- Dodaj skórkę z limonki i przypraw do smaku sola i białym pieprzem.
-
Warzywa
- Bak choy umyj, podziel na liście.
- Chili posiekaj na plasterki.
- Bak choy i chili podsmaż razem na Ramie Culinesse, dodaj sos a’la Teriyaki.
- Pistacje zrumień, posiekaj i dodaj do całości.
-
Podanie
- Kawałki łososia podgrzej w workach wakum w kąpieli wodnej lub na parze do temperatury 45⁰C, następnie wyjmij z worków i krótko obsmaż z każdej strony, pokrój na plastry.
- Układaj na warzywach z sosem Teriyaki i sosem aioli.