Menu
Unilever Food Solutions » Home
  • Przepisy
  • Wiedza
    • Gotowanie
    • Biznes gastronomiczny
    • Wspieramy gastronomię podczas kryzysu
    • Kalkulator food cost
    • Broszury z przepisami
  • Szkolenia i konkursy
    • Online Akademia UFS
    • Stacjonarne Warsztaty Kulinarne UFS
    • Wydarzenia i konkursy kulinarne
     
  • Nasze Produkty
    • Wszystkie produkty
    • Bazy warzywne
    • Desery
    • Dodatki do dań
    • Herbaty i napoje
    • Lody
    • Majonezy i dressingi
    • Napoje Urban Monkey
    • Rosoły, przyprawy i sosy sałatkowe
    • Roślinne "mięso"
    • Sosy, fixy, zasmażki
    • Zupy i dodatki do zup
     
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
    • Poznaj nasze marki
    • O nas
    • Materiały wsparcia sprzedaży
    • Katalog produktowy
     
  • Kontakt
    • Login
    • Historia zamówień
    • Moje konto
    • Historia zamówień
    • Wyloguj się
produkty
przepisy
  • {query} w produkty
  • {query} w nagrody
  • {query} w przepisy
  • {query} w inne
wszystkie
    • Zapomniałaś/eś hasła?

    • Załóż konto
    • Moje konto
    • Wyloguj się
  1. Strona główna
  2. Poznaj nas i nasze marki
  3. Poznaj nasze marki
  4. Knorr Professional
  5. Monoprzyprawy
  6. Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional
  1. Monoprzyprawy
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional
  • Knorr Professional

Poznaj nowe przyprawy Knorr Professional

Sięgając po opakowanie z przyprawą, oczekujesz świeżego aromatu, wyrazistego smaku i pięknego koloru. Zapach, smak i wygląd to gwarancja najwyższej jakości – i to ją mają do zaoferowania nowe przyprawy Knorr Professional

Nowa linia przypraw Knorr Professional to starannie wyselekcjonowane, wysuszone i drobno zmielone zioła, ziarna i warzywa. 100% smaku bez sztucznych barwników, konserwantów i glutaminianu sodu!

W saszetkach ze słodką i ostrą papryką znajdziesz owoce subtropikalnej rośliny zwanej papryką roczną (łac. capsicum annuum), która do uzyskania pełnej dojrzałości potrzebuje ciepłego klimatu i odpowiedniej wilgotności powietrza. Przy zbyt dużej ilości opadów często na wyeksponowanych częściach papryki pojawiają się choroby; przy za małej roślina gubi kwiaty zanim zdążą zamienić się w soczyste papryki. Stąd idealnym krajem pochodzenia tej przyprawy jest Hiszpania, która zapewnia najlepsze warunki do powstania aromatycznej, wyrazistej w kolorze przyprawy.

Nic więc dziwnego, że papryka jest narodową przyprawą Hiszpanii – i używana jest tam do niemalże wszystkich tradycyjnych potraw. Słodką paprykę możesz użyć do wielu zup, gulaszy i potraw mięsnych – a zwłaszcza do kurczaka, któremu nadaje pięknego koloru. Ostra znajdzie zastosowanie wszędzie tam, gdzie potrzebna jest nuta pikantności.

Pieprz czarny to owoce tropikalnej i subtropikalnej rośliny, która rośnie w rejonach o klimacie gorącym i wilgotnym. Do poprawnego rozwoju pieprzu czarnego niezbędna jest wysoka temperatura oraz duża ilość opadów – dlatego ziarenka pieprzu w saszetkach Knorr Professional pochodzą z Wietnamu, który posiada idealnie warunki atmosferyczne dla tej rośliny.

Jego ostry, drzewny smak sprawdza się w zupach i gulaszach, różnych nadzieniach i wszystkich daniach mięsnych oraz warzywnych. Ten w ziarnach nadaje głębokiego aromatu zupom oraz przyda się w tych potrawach, w których smak i zapach podkręca świeżo zmielony pieprz.

Oregano lubi niższe temperatury i wysoką wilgotność powietrza. To dzięki tym warunkom może najlepiej się rozwijać i produkować odpowiednią ilość olejków eterycznych odpowiedzialnych za jego wyrazisty aromat. Z tego powodu nasze oregano rośnie w Turcji, w której ma dobre warunki do pełnego wytworzenia oczekiwanego smaku i zapachu. Zbieramy je w sierpniu i wrześniu, kiedy jest w pełnym rozkwicie.

Świeżość oregano kojarzy nam się przede wszystkim z pizzą – choć na niej nie kończą się jego możliwości. Świetnie podkręci smak dań kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza tych zawierających pomidory czy bakłażana. Nada też niesamowitego aromatu potrawom z kurczaka i ryb.

Majeranek to bliski kuzyn oregano – dlatego najlepiej rozwija się w podobnych warunkach klimatycznych. Ponieważ potrzebuje nieco cieplejszego powietrza i wilgotniejszej gleby, nasz majeranek pozyskujemy z Egiptu. To tam warunki atmosferyczne są idealne dla jego rozwoju.

Ciepły, ziołowy aromat majeranku podkreśli smak mięs – zwłaszcza potraw z mięsem mielonym lub farszów z ich udziałem, a także tradycyjnej pieczonej kaczki z jabłkami. Majeranek możesz dodać też do gęstych zup, dań warzywnych i potrawek z soczewicy. Palce lizać!

Ta wieloletnia roślina najbardziej lubi się z polskim klimatem – dobrze nawilżoną glebą, suchym powietrzem i średnimi temperaturami oraz nasłonecznieniem. W takich warunkach produkuje najwięcej olejków eterycznych, które odpowiadają za jej świeży, intensywny zapach.

Choć w starożytnej Grecji była używana do celów rytualnych, dziś króluje w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Można jej użyć do dziesiątek potraw mięsnych i warzywnych, różnych rodzajów zup i sałatek. Nasi Szefowie kuchni najbardziej cenią jej aromat w marynacie do kurczaka.

Charakterystyczne wąskie listki rozmarynu i jego niebieskie kwiatki przynoszą na myśl śródziemnomorski krajobraz – ale okazuje się, że jeszcze lepiej niż na południu Francji rozwijają się w ciepłym, suchym Maroku. To tam lekka, piaszczysta gleba pozwala rozmarynowi osiągnąć pełnię dojrzałości i zapachu.

Jego intensywny, nieco gorzki smak może łatwo zdominować danie. Warto więc używać go z umiarem – na przykład przygotowując olej aromatyzowany jego listkami. Rozmaryn podkręci smak czerwonych mięs i pieczonych warzyw okopowych, a zwłaszcza ziemniaków.

Egzotyczny zapach kminu rzymskiego, dzięki ciepłemu i lekko gorzkiemu aromatowi uwydatnia słodkie aromaty dań. Aby go uzyskać, jego nasiona muszą dojrzeć w pełnym słońcu – dlatego nasz kmin rzymski pochodzi z Indii, gdzie sprzyja mu niewielka ilość opadów i wysoka temperatura.

Kmin rzymski jest królem kuchni indyjskiej, ale nie tylko. Jego aromat znajdziemy w daniach regionalnych kuchni Meksyku i Bliskiego Wschodu. Wykorzystasz go więc do stworzenia aromatycznego dalu i bogatego w smaku curry, ale też chilli con carne czy falafeli z hummusem. Obecność w kuchni obowiązkowa!

 

Ziele angielskie należy do tej samej rodziny co goździk – i, tak jak on, charakteryzuje się ciepłym, korzennym smakiem. Choć polska nazwa sugeruje europejskie pochodzenie, roślina ta potrzebuje tropikalnego lub subtropikalnego klimatu, by na pełnym słońcu nabrać bogactwa aromatu. Najlepszą pogodę dla niej znaleźliśmy w Meksyku.

W tradycyjnej kuchni polskiej ziele angielskie używamy do bulionów, zup i gulaszy. Nie każdy wie, że jest ono niezwykle popularne w kuchni meksykańskiej i karaibskiej – na tyle, że stało się kluczowym składnikiem sosu mole oraz przypraw do wołowiny.

Polecane artykuły

    • Monoprzyprawy
    Jedna przyprawa – wiele potraw
    • Monoprzyprawy
    Magia połączeń. Jak łączyć przyprawy?
    • Monoprzyprawy
    Skąd powinny pochodzić przyprawy?

Produkty dla szefów kuchni (4)

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg

Papryka słodka z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg
Zamów produkt
x
Wybierz swoją hurtownię
  • Dorado Dorado
Dowiedz się więcej

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg

Papryka ostra z Hiszpanii Knorr Professional 0,22 kg
Zamów produkt
x
Wybierz swoją hurtownię
  • Abersklep Abersklep
  • Polski Koszyk Polski Koszyk
  • Dorado Dorado
Dowiedz się więcej

Kmin rzymski mielony z Indii Knorr Professional 0,22 kg

Kmin rzymski mielony z Indii Knorr Professional 0,22 kg
Zamów produkt
x
Wybierz swoją hurtownię
  • Abersklep Abersklep
  • Inter-Mlecz Inter-Mlecz
  • Oreco Oreco
  • Polski Koszyk Polski Koszyk
Dowiedz się więcej

Tymianek z Polski Knorr Professional 0,08 kg

Tymianek z Polski Knorr Professional 0,08 kg
Zamów produkt
x
Wybierz swoją hurtownię
  • Abersklep Abersklep
Dowiedz się więcej
x
Lista ulubionych produktów

Dodano do listy

Nie udało się dodać do listy

Usunięto z listy

Nie udało się usunąć z listy

Potwierdź
Dodaj nową listę ulubionych produktów
  • Anuluj
  • Albo
  • Przejdź do strony ulubione produkty

Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS

  • Ucz się od innych Szefów kuchni
  • 2-minutowe filmy, bez reklam!
  • Opanuj nowe umiejętności
Utwórz konto
Masz już konto? Zaloguj się tutaj
  • Przepisy
  • Wiedza
  • Szkolenia i konkursy
  • Nasze Produkty
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
  • Kontakt
  • Newsletter
  • Wybierz swój kraj
  • Please Recycle
  • Ogólne warunki prawne
  • Informacja o prywatności
  • Informacja o wykorzystaniu plików cookie
Zapisz się na nasz Newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisując się, otrzymasz przepisy, informacje z branży, darmowe próbki i wiele więcej.

Znajdź nas na
  • YouTube
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Home

© 2021 Unilever Food Solutions | Wszelkie prawa zastrzeżone

Unilever Food Solutions » Home

Zainstaluj ten webapp naTwoim iPhonie Zainstaluj ten webapp na Twoim iPadzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Androidzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Windowsie

Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.

x