W restauracji szef kuchni może wpływać na różne aspekty doświadczenia klienta poprzez decyzje dotyczące dostawców, sposobu przygotowania dań oraz ich prezentacji. Jednak w czasach coraz powszechniejszych dowozów, szefowie kuchni chcący zapewnić klientom odpowiednią jakość dań, stają przed nowymi wyzwaniami.

Oto czynniki wpływające na to, jak Twoje dania na dowóz będą wyglądały.

Konsystencja i faktura dań na dowóz

Problem:
Makarony z sosem sprawiają często największe trudności, ponieważ sos może się rozwarstwić lub zbić w grudki. Ponadto makaron w opakowaniu termicznym może dalej mięknąć — albo wchłonąć sos, przez co całe danie stanie się suche.

Rozwiązanie:
Zapakuj makaron i sos osobno, aby klient mógł wymieszać je tuż przed spożyciem. Polecamy także przygotowanie sosu na bazie składników takich jak Sos biały Knorr, które można również dodawać do sosów przygotowywanych od podstaw, aby zwiększyć ich stabilność.

 

Temperatura i wygląd dań na dowóz

Problem:
Zmiany temperatury w trakcie transportu mogą wpływać na konsystencję potraw takich jak zupy czy gulasze, przez co stają się one mniej apetyczne. Dania z woka tracą barwę i aromat, gdy spływa z nich sos, a świeże warzywa i sałatki stają się mniej apetyczne w wyniku wymiany ciepła podczas dostawy.

Rozwiązanie:
Składniki Knorr zawierają skrobię modyfikowaną, pozwalającą zachować konsystencję sosu. Do dań z woka dodaj Knorr Ketjap Manis Słodki sos sojowy, aby zachować ich połysk i piękną barwę. Warto wykorzystać warzywa korzeniowe, ogórki konserwowe czy azjatyckie pikle, które dobrze znoszą ciepło.

 

Opakowanie wykorzystywane do dań na dowóz

Problem:
Niektóre pojemniki mogą przeciekać lub otworzyć się podczas transportu. Może to uniemożliwić ich bezpieczne dowiezienie do celu i sprawić, że klient będzie niezadowolony. Z tego względu wybór opakowań ma duże znaczenie.

Rozwiązanie:

Warto zastosować nieprzeciekające pojemniki, które zapewnią bezpieczeństwo transportowanego dania. Jeśli nie jest to możliwe, warto dodatkowo szczelnie je owinąć, aby zminimalizować ryzyko i skutki ewentualnego przecieku. Należy również pamiętać o odpowiednim doborze pojemnika do typu dania. Na przykład dania o płynnej konsystencji koniecznie muszą być szczelnie zapakowane — w przeciwnym razie mogą się rozlać i zepsuć cały posiłek.

 

Wróć do sekcji Jedzenie na dowóz.