Menu
Unilever Food Solutions » Home
  • Przepisy
  • Wiedza
    • Gotowanie
    • Biznes gastronomiczny
    • Wspieramy gastronomię podczas kryzysu
    • Kalkulator food cost
    • Broszury z przepisami
  • Szkolenia i konkursy
    • Online Akademia UFS
    • Stacjonarne Warsztaty Kulinarne UFS
    • Wydarzenia i konkursy kulinarne
     
  • Nasze Produkty
    • Wszystkie produkty
    • Bazy warzywne
    • Desery
    • Dodatki do dań
    • Herbaty i napoje
    • Lody
    • Majonezy i dressingi
    • Napoje Urban Monkey
    • Rosoły, przyprawy i sosy sałatkowe
    • Roślinne "mięso"
    • Sosy, fixy, zasmażki
    • Zupy i dodatki do zup
     
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
    • Poznaj nasze marki
    • O nas
    • Materiały wsparcia sprzedaży
    • Katalog produktowy
     
  • Kontakt
    • Login
    • Historia zamówień
    • Moje konto
    • Historia zamówień
    • Wyloguj się
produkty
przepisy
  • {query} w produkty
  • {query} w nagrody
  • {query} w przepisy
  • {query} w inne
wszystkie
    • Zapomniałaś/eś hasła?

    • Załóż konto
    • Moje konto
    • Wyloguj się
  1. Strona główna
  2. Wiedza
  3. Wspieramy gastronomię podczas kryzysu
  4. Bezpieczeństwo żywności
  5. 7 porad na temat zapobiegania zanieczyszczeniom krzyżowym żywności
  1. Bezpieczeństwo żywności
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w restauracji
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w restauracji
  • Pinterest-Link opens in a new window - article - Najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w restauracji
  • Google Plus-Link opens in a new window - article - Najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w restauracji
  • Wspieramy gastronomię podczas kryzysu

Najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w restauracji

W każdej kuchni czai się wiele zagrożeń. Oto lista najważniejszych kwestii, na które należy zwrócić uwagę w kuchni, aby zapewnić jej bezpieczeństwo.

Bezpieczeństwo żywności oraz bezpieczeństwo w kuchni to ważne zagadnienia dla każdego, kto pracuje w branży gastronomicznej. W poniższej tabeli wskazano najczęstsze zagrożenia bezpieczeństwa żywności w kuchni i poza nią. 

  • Podstawowe punkty kontroli bezpieczeństwa żywności w restauracji:

    Higiena osobista

    Dostawy

    Terminy przydatności

    Temperatura przechowywania

    Wyposażenie

    Ryzyko zanieczyszczenia zaczyna się od Ciebie.  Upewnij się, że Ty i Twój zespół przestrzegacie zasad higieny osobistej.

    Wszystkie produkty dostarczane do kuchni wymagają sprawdzenia pod kątem konsystencji, zapachu, barwy, terminu przydatności, temperatury oraz ewentualnych uszkodzeń.

    Produkty należy zużyć przed upływem ich terminu przydatności. Zadbaj o przestrzeganie instrukcji przechowywania.

    Podczas przyjmowania dostaw sprawdź właściwą temperaturę przechowywania produktów.

    Wszystkie elementy wyposażenia mające kontakt z żywnością należy czyścić po użyciu.

    Przechowywanie

    Zanieczyszczenia krzyżowe

    Przygotowanie

    Serwowanie dań ciepłych i zimnych

    Zmywanie

    Przechowuj produkty w prawidłowy sposób, na przykład w zamrażarce, chłodziarce czy pomieszczeniach o kontrolowanej wilgotności i ograniczonym dostępie światła. Sposób przechowywania zależy od konkretnego typu produktu, ale wszystkie produkty muszą być przechowywane w bezpiecznym i czystym miejscu.

    Przechowuj surowe mięso i warzywa z dala od składników poddanych obróbce termicznej. Wszystkie produkty powinny być przykryte i zabezpieczone.

    Wcześniejsze przygotowanie pozwala zaoszczędzić czas, ale trzeba w takim przypadku pamiętać o właściwym opakowaniu i oznaczeniu składników.

    Dania ciepłe i zimne należy przechowywać w odpowiedniej temperaturze i podawać jak najszybciej po umieszczeniu na talerzu.

    Wkładając naczynia i przybory do zmywarki, pamiętaj o ich prawidłowym ułożeniu w celu zapewnienia dokładnego mycia.

    Obsługa gości

    Postępowanie z odpadami

    Powierzchnie robocze

    Kuchenki mikrofalowe

    Chłodzenie

    Zadbaj o przestrzeganie zasad higieny osobistej również przez pracowników obsługujących gości, aby zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia żywności.

    Umieść kosz na odpadki w zamkniętym miejscu w kuchni, aby zapobiec kontaktowi z żywnością. Unikaj przepełnienia kosza i zadbaj o jego regularne opróżnianie. Po opróżnieniu kosza należy umyć ręce.

    Wszystkie elementy wyposażenia i powierzchnie robocze należy utrzymywać w czystości.

    Podczas podgrzewania produktów w kuchenkach mikrofalowych należy używać przystosowanych do tego celu pojemników, naczyń i przyborów.

    Gorące potrawy wymagające schłodzenia należy chłodzić szybko: do 20°C w ciągu 2 godzin, a następnie do 5°C w ciągu kolejnych 4 godzin.

    Obróbka termiczna

    Odgrzewanie

    Smażenie

    Krojenie

    Rozmrażanie

    Aby żywność była bezpieczna do spożycia, należy ogrzać ją do temperatury co najmniej 74°C i unikać podgrzewania zbyt dużych porcji za jednym razem.

    Podczas odgrzewania dań upewnij się, że są równomiernie ciepłe.

    Nie podgrzewaj tłuszczu do smażenia do temperatury wyższej niż 175°C i regularnie filtruj tłuszcz.

    Korzystaj z osobnych desek do krojenia ryb, warzyw oraz mięsa surowego i poddanego obróbce termicznej.

    Produkty należy rozmrażać w lodówce lub pod zimną bieżącą wodą, w temperaturze nie wyższej niż 5°C.

     

Skorzystaj z bezpłatnego szkolenia z zakresu BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI, który przygotowany został dla Ciebie i Twojego zespołu w ramach Akademii UFS.

Podobne artykuły

    • Bezpieczeństwo żywności
    Jak zapewnić bezpieczeństwo żywności? 8 porad dla Szefów kuchni
    • Bezpieczeństwo żywności
    Alergeny pokarmowe – lista kontrolna dla gastronomii
    • Bezpieczeństwo żywności
    Jak przechowywać żywność w restauracji? 8 porad dla Szefów kuchni

Nigdy nie przestawaj uczyć się z Akademią UFS

  • Ucz się od innych Szefów kuchni
  • 2-minutowe filmy, bez reklam!
  • Opanuj nowe umiejętności
Utwórz konto
Masz już konto? Zaloguj się tutaj
  • Przepisy
  • Wiedza
  • Szkolenia i konkursy
  • Nasze Produkty
  • Jak zamówić
  • Nasze marki
  • Kontakt
  • Newsletter
  • Wybierz swój kraj
  • Please Recycle
  • Ogólne warunki prawne
  • Informacja o prywatności
  • Informacja o wykorzystaniu plików cookie
Zapisz się na nasz Newsletter i bądź na bieżąco!

Zapisując się, otrzymasz przepisy, informacje z branży, darmowe próbki i wiele więcej.

Znajdź nas na
  • YouTube
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Home

© 2021 Unilever Food Solutions | Wszelkie prawa zastrzeżone

Unilever Food Solutions » Home

Zainstaluj ten webapp naTwoim iPhonie Zainstaluj ten webapp na Twoim iPadzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Androidzie Zainstaluj ten webapp na Twoim Windowsie

Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego. Dotknij poniższą ikonę aby dodać tę stronę do ekranu głównego.

x