Właściwe przechowywanie żywności w restauracji jest kluczowe dla zapewnienia jej higieny i bezpieczeństwa. Na jakość żywności może wpływać wiele czynników, między innymi miejsce, w którym jest przechowywana, sposób dostawy czy przestrzeganie zasad higieny przez pracowników.

Opracowaliśmy listę 8 porad na temat przechowywania żywności w restauracji, które pomogą zapewnić bezpieczeństwo żywności w Twojej kuchni. Niezależnie od tego, czy dopiero stawiasz pierwsze kroki w branży, czy też jesteś ekspertem kulinarnym, te wskazówki mogą pomóc Ci w udoskonaleniu sposobu pracy w restauracji i zapewnieniu bezpieczeństwa gościom.

Porada nr 1: Temperatura dostawy

Porada nr 1: Temperatura dostawy

Odbierając dostawę świeżych produktów, sprawdź temperaturę każdego z nich. Niewłaściwe schłodzenie produktów przyspiesza wzrost bakterii. W razie potrzeby skontaktuj się z dostawcą i zwróć produkty.

Porada nr 2: Toksyczne substancje chemiczne

Porada nr 2: Toksyczne substancje chemiczne

Substancje toksyczne, w tym środki czystości, muszą być przechowywane z dala od żywności. Nigdy nie należy umieszczać substancji niebezpiecznych nad miejscami, gdzie znajdują się produkty spożywcze.

Porada nr 3: Podłoga

Porada nr 3: Podłoga

Zamiast na podłodze, umieść skrzynki i kartony na podwyższonej platformie lub półce. Na podłodze wprost roi się od bakterii.

Porada nr 4: Magazyn

Porada nr 4: Magazyn

Zarówno magazyn, jak i przechowywane w nim produkty, muszą być czyste i higieniczne. Magazyn powinien być zamykany, aby zapobiec przedostawaniu się do niego wilgoci i szkodników.

Porada nr 5: FIFO

Porada nr 5: FIFO

Przechowując produkty, korzystaj z systemu FIFO (first in, first out — „pierwsze weszło, pierwsze wyszło”). Ta metoda pozwala zapewnić najwyższy poziom jakości i bezpieczeństwa żywności. Produkty dostarczane do restauracji należy umieścić w magazynie za tymi dostarczonymi wcześniej. Dzięki temu starsze produkty zostaną zużyte w pierwszej kolejności.

Porada nr 6: Etykiety

Porada nr 6: Etykiety

Przygotowując produkty lub dania na później, pamiętaj o zapisaniu daty przygotowania. Użyj naklejek z informacjami o nazwie dania i dacie przygotowania.

Porada nr 7: Mięso niżej

Porada nr 7: Mięso niżej

Mięso należy zawsze przechowywać poniżej innych produktów, aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu innych składników przez jego wyciekające soki.

Porada nr 8: Pamiętaj o temperaturze

Porada nr 8: Pamiętaj o temperaturze

Przestrzeganie wytycznych dotyczących optymalnej temperatury przechowywania poszczególnych produktów gwarantuje, że zawsze będą one świeże i chronione przed zanieczyszczeniem.

Tabela temperatur przechowywania żywności w restauracji

  • KATEGORIA PRODUKTÓW

    ZALECANA TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA

    Łatwo psujące się produkty (np. mięso) w zamrażarce

    -18°C

    Łatwo psujące się produkty (np. mięso i ryby) w lodówce

    0 - 7°C

    Suche produkty, np. ryż i makaron

    16 - 21°C

    Łatwo psujące się produkty (np. owoce i warzywa) w lodówce

    2 - 7°C

    Łatwo psujące się produkty (np. produkty mleczne) w lodówce

    2 - 7°C