Kolejne zamknięcie lokali gastronomicznych utwierdziło w przekonaniu, że dbałość o ofertę na wynos jest niezbędna, by funkcjonować na rynku. Aby przetrwać trudny okres pandemii musimy otworzyć się na oczekiwania klientów, testować nowe pomysły na prowadzenie działalności i stale wyróżniać się na tle konkurencji.

Prowadzenie pizzerii w pandemii

W dostawie dobrze radzą sobie burgerownie, lokale z kuchnią azjatycką i sushi oraz pierogarnie, ale od lat to właśnie pizza na wynos dominuje rynek. Ze względu na wysoką konkurencyjność, prowadzenie pizzerii to nieustanne poszukiwanie najlepszych rozwiązań, które pomogą zachować jak najlepszy smak, przy jednoczesnej oszczędności czasu i zasobów.

Niezależnie od tego, czy już posiadasz pizzerię, która działa na wynos, czy dopiero rozważasz rozszerzenie swojej oferty (sprawdź artykuł o wyposażeniu pizzerii), musisz pamiętać, że w dużej mierze to od jakości Twojej pizzy zależy sukces Waszej restauracji. Podpowiadamy, jak sprawić, by pizza na wynos smakowała naprawdę wyśmienicie.

Rodzaje pizzy – jaką wybrać?

Wybór stylu pizzy, którą chcemy serwować to pierwszy krok do określenia charakteru naszej pizzerii. Możemy postawić na najpopularniejsze rodzaje pizzy, jak amerykańska  czy rzymska, wybrać najmodniejszą neapolitańską (pamiętaj o konieczności posiadania certyfikatów potwierdzających możliwość oferowania tego typu pizzy) lub zaintrygować gości niszowymi rozwiązaniami. Naprawdę jest w czym wybierać

Pizza amerykańska, zwana przez niektórych klasyczną

Pizza amerykańska, zwana przez niektórych klasyczną

Czyli taka, która pojawiła się na rynku w latach 90-tych i bezbłędnie trafiła w gusta odbiorców. Charakteryzuje się pulchnym ciastem, wielością dodatków (niekoniecznie włoskich!) oraz użyciem sera żółtego.

Pizza rzymska

Pizza rzymska

Pizza, którą najczęściej spotkamy w restauracjach włoskich. Cienkie, lekko chrupiące ciasto, doskonały sos pomidorowy, mozzarella i minimalna ilość składników, ale najlepiej włoskiego pochodzenia.

Pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska

Ostatnio jest w modzie. Jej sekret to krótkie wypiekanie w bardzo wysokiej temperaturze, wysokie  brzegi przy cieniutkim wnętrzu pełnym sosu i włoskiego sera.

Od wyboru stylu pizzy, którą serwujemy, zależy dobór receptury ciasta. Aby zapewnić mu najlepszą jakość, wybierzmy całkowicie oczyszczoną, bardzo jasną mąkę 00 o wysokiej zawartości glutenu i kontrolowanej ilości białka, którą najczęściej stosują Włosi. To kluczowe parametry, ponieważ jeśli białka w mące będzie zbyt dużo, ciasto stanie się bardzo twarde. Natomiast zbyt mała ilość białka może skutkować puszystym ciastem.

Składniki do pizzy: ser, sos i dodatki

Poza ciastem, kluczowym wyróżnikiem dobrej jakościowo pizzy są jej składniki. Od rodzaju sosu pomidorowego, sera oraz dodatków zależy jej smak i aromat.

Oto idealny sos do pizzy

Dobry sos do pizzy robi się z pomidorów włoskiego pochodzenia, ponieważ  w Italii    panują idealne  warunki do uprawy pomidorów, dzięki którym uzyskują one głęboki smak, doskonale zbalansowany pod względem słodkości i kwasowości. Wysokiej jakości sos powinien posiadać jednorodną, gęstą konsystencję oraz świeży, czerwony kolor.

Samodzielne przygotowanie sosu pomidorowego jest czaso- i energochłonne, gdyż pomidory wymagają odpowiedniej obróbki. Aby skrócić czas przygotowania pizzy i zaoferować gościom najwyższą jakość, wybierz Sos do pizzy Knorr Professional.

Ten gotowy sos do pizzy  wykonany jest wyłącznie z włoskich pomidorów z regionu Emilia Romania, doprawionych jedynie solą morską. Wysoką jakość osiąga dzięki  użyciu aż 22kg świeżych, pachnących pomidorów na każde 10kg sosu.   Pomidory pochodzą w 100% ze zrównoważonej uprawy,zbierane są po osiągnięciu dojrzałości i obrabiane w ciągu 24 godzin. Dzięki temu Sos do pizzy Knorr Professional charakteryzuje wyjątkowy, doskonale zbalansowany smak , intensywnie  czerwony kolor oraz gęsta konsystencja.

Wybierz dobry ser do pizzy

Dostawcy oferują dziesiątki rodzajów sera do pizzy. Który spełni wysokie oczekiwania Twoich gości?

Wybór sera zależy od rodzaju pizzy. Jeśli robisz pizzę w stylu  amerykańskim, Twój ser musi dobrze się ciągnąć i posiadać lekko złoty kolor. Najlepiej sprawdzi się tu ser do pizzy sprzedawany w blokach. Przed zakupem warto sprawdzić jego skład, gdyż często posiada niechciany dodatek olejów roślinnych.

Jeśli przygotowujesz pizzę na cienkim cieście, czyli pizzę rzymską (najczęściej nazywaną w uproszczeniu włoską), warto zainwestować w dobrej jakości mozzarellę. W zależności od Twoich preferencji, możesz wybrać mozzarellę w kulach i nakładać ją na pizzę w plastrach, albo wybrać tę w formie granulek, kostek czy wiórków.

Jeśli natomiast serwujesz pizzę neapolitańską, postaw na fior di latte – włoski ser ze świeżego, krowiego mleka o delikatniejszej strukturze niż mozzarella. On naprawdę robi różnicę!

Czas na dodatki do pizzy – jakie wybrać?

Komponowanie pizzy wymaga nie tylko kreatywności, ale też znajomości klasycznych składników i rozumienia preferencji swoich gości.

W ofercie pizzerii dla tradycjonalistów powinny znaleźć się lubiane smaki, takie jak margherita, prosciutto z szynką, capricciosa z szynką i pieczarkami, salami czy hawajska. Coraz częściej w menu restauracji pojawiają się również pizze wegetariańskie. To trend, który stale się rozwija i zyskuje na popularności. Zapoznaj się z naszym przepisem na pizzę weteriańską. Warto też  sprawdzić, czy nasi goście skuszą się na oryginalne połączenia, jak wędzony ser i żurawina czy bekon z suszoną śliwką.

Tworząc pizzę włoską, nie wolno zapomnieć o marinarze (czyli pizzy bez sera i innych dodatków). Z kolei z klasycznie włoskich dodatków do pizzy nie można pominąć włoskich wędlin, w tym najbardziej znanej szynki parmeńskiej, a także burraty, sera z mozzarelli i śmietany o delikatnej konsystencji, które coraz częściej trafiają na pizze w rodzimych lokalach.

Jak serwować pizzę na wynos?

To, w jakim stanie pizza dotrze do zamawiającego jest wizytówką Twojego lokalu. Musi być ciepła, ale nie „zaparowana”, nie może być sucha ani przyklejona do opakowania. Jeśli zdarzy się inaczej, jest duże prawdopodobieństwo, że klient nie wróci już z nowym zamówieniem.

I choć nie zawsze masz wpływ na to, co wydarzy się z zamówieniem między wyjściem z kuchni a dotarciem do domu klienta, musisz odpowiednio zabezpieczyć pizzę, by zminimalizować ryzyko. Warto wyściełać kartonowe opakowanie półpergaminem oraz stosować podpórki do pizzy (tzw. mercedesy) – o ile wybierzemy ich biodegradowalną wersję.

Dodatkowe sosy do pizzy

Nie zapomnij o dodatkach do pizzy, które serwowałbyś w lokalu, a dzięki którym  goście będą mogli odtworzyć restauracyjne doświadczenie w swoim domu. Po pierwsze sosy. Czosnkowy, pomidorowy i BBQ to warianty wciąż najczęściej wybierane przez Polaków. Słabej jakości dodatki mogą zepsuć zadowolenie nawet z najlepszej pizzy, dlatego używaj składników wysokiej jakości, aby Twoje sosy były równie smaczne, co sama pizza. Sos pomidorowy warto przygotować z Sosu do pizzy Knorr Professional, który doskonale sprawdza się w roli sosu na pizzę jak i sosu podawanego w formie dodatku. Możesz używać go w czystej postaci, bezpośrednie z opakowania, lub doprawić wedle uznania, jednocześnie oszczędzając swój czas i mając gwarancję doskonałego, powtarzalnego efektu końcowego.

Oliwa do pizzy

Po drugie  smakowa oliwa do pizzy, zwłaszcza oliwa czosnkowa i pikantna, czyli klasyczne dodatki do pizzy włoskiej, które dobrze jest dorzucić gratis do zamówienia. Natomiast w nowoczesnych, wielkomiejskich pizzeriach, coraz częściej trafiamy na sosy na bazie majonezu, np. pikantne i ziołowe, które również warto dołączyć  do dostawy.

Nie zapominajmy też o możliwości personalizacji zamówienia przez klienta. Opcja dokupienia ulubionych składników, lub usunięcia tych niechcianych, to kolejny oczekiwany przez gości element naszej oferty.  

Pizzeria na wynos – czas, start!

Ciasto z mąki 00, wyśmienity Sosu do pizzy Knorr Professional, pyszny ser i dodatki oraz bezpieczne i estetyczne opakowanie – oto, wizytówka Twojej pizzerii. Dzięki zadbaniu o najwyższą jakość pizzy, łatwiej utrzymasz klientów i zdobędziesz nowych. Powodzenia!