Przedstawiamy zestawienie trendów żywieniowych, które będą wpływały na oczekiwania gości, a tym samym na to, o co innowacyjni szefowie kuchni będą dbali w kuchni i na talerzach.

Jakie mięso do burgera: różnorodne i najwyższej jakości

Wysokiej jakości wołowina to coraz modniejszy temat wśród smakoszy burgerów. Nie wystarczy już zaproponować gościom kotleta w 100% z mięsa – należy wybrać to najlepsze, o konkretnym pochodzeniu i stylu prowadzenia hodowli oraz  poinformować o tym gości.

Świat burgerowni otworzy się też na inne rodzaje mięsa. Możemy spodziewać się nie tylko zwiększenia udziału kotletów z drobiu, ale również  z ryb. W najlepszych lokalach z burgerami już teraz popularnością cieszą się kotlety z mielonego łososia lub tuńczyka.

Wege burger – czyli bezmięsna alternatywa

Nie można tu nie wspomnieć o produktach roślinnych o smaku i strukturze mięsa, którymi możemy łatwo zamienić mięsne odpowiedniki. Wciąż rosnący trend ograniczania spożycia mięsa z pewnością wpłynie na popularność roślinnych burgerów – i już teraz każdy z lokali powinien mieć je w swojej ofercie.

Jeśli sosy, to na bazie majonezu

Sosy na bazie majonezu będą hitem 2021 roku – zarówno te do burgerów, jak i te do pizzy.

Sos w burgerze to ważny nośnik smaku, który – dodatkowo – łączy wszystkie składniki. Czasy ketchupu już minęły! Dziś popularnością cieszy się majonez oraz sosy na jego bazie, na przykład:

  • Majonez sriracha,
  • Majonez wasabi,
  • Majonez z musem mango,
  • Majonez z pieczonym czosnkiem.

Do ich przygotowania świetnie sprawdza się Hellmann’s Majonez do dekoracji, który jest wyjątkowo gęsty i nie spłynie z bułki po dodaniu do niego innych składników. Jeśli natomiast podajemy burgery roślinne,  sosy warto przygotować na bazie Hellmann’s Majonezu Wegańskiego.

Czasy podawania innego sosu do pizzy niż oliwa są passé. W modnych pizzeriach będziemy coraz częściej spotykać sosy na bazie majonezu, najczęściej w dwóch wersjach: ziołowym oraz pikantnym.

Trendy w pizzeriach: pizza neapolitańska i ser burrata

Pochodzący z Neapolu placek, wraz z techniką wypiekania w bardzo wysokiej temperaturze, w nadchodzącym roku zawojuje pizzerie. Nie tylko dlatego, że jego puszyste, lekko przypalone brzegi oraz wypełnione sosem i dodatkami wnętrze wyśmienicie smakuje, ale też dlatego, że proces przygotowania jest błyskawiczny i pozwala na zwiększenie ilości wydawanej pizzy.

Jaki sos do pizzy?

Nie należy zapominać o perfekcyjnym pomidorowym sosie do pizzy, który nada jej niezwykle autentycznego charakteru i smaku. Pamiętajmy, że jakość sosu jest podwójnie ważna. Z jednej strony, sos jest bazowym składnikiem pizzy, który odpowiada za całościową jakość pizzy i wydobywa jej smak. Z drugiej strony, sos pomidorowy to, obok czosnkowego, topowy dip, podawany do pizzy, do namaczania ciasta. Idealnym rozwiązaniem będzie Sos do pizzy Knorr Professional, który wykonany jest ze 100% włoskich, świeżych, pachnących, pomidorów zbieranych w szczycie sezonu. To dodatkowo zagwarantuje naszej pizzy najwyższą jakość i prawdziwie włoski smak! 

Burrata – autentyczny smak Włoch

Moda na pizzę neapolitańską wynika z tęsknoty za autentycznym doznaniem – tak samo, jak rosnąca popularność burraty. Ta serowa kula wykonana z mozzarelli i śmietany ma stałą powłokę oraz miękkie wnętrze, które delikatnie rozlewa się po placku. W 2021 roku możemy liczyć na szczyt popularności tego sera.

Azjatycka kuchnia fusion

Moda na smaki Azji nie przemija – zmieniają się tylko popularne kuchnie oraz potrawy. W 2020 roku serca naszych gości podbiło bao, czyli bułka przygotowana na parze wypełniona mięsem lub tofu, warzywami oraz sosami. Z pewnością w nadchodzącym roku będzie wciąż na topie. Przepis na gua bao z duszonymi polikami.

Sushi burger – nowy trend

Azjatyckie fusion, które może w 2021 roku odnieść sukces, to sushi burger – kanapka z dwóch krążków z ryżu wypełnionych kurczakiem w teriyaki, szarpaną kaczką czy dobrze wysmażonym tofu, piklowanymi i świeżymi warzywami oraz sosami: sriracha, hoisin czy teriyaki.

Sushi burger możemy łatwo przygotować w wersji roślinnej, dzięki czemu będziemy mogli ugościć fleksitarian i osoby, które ograniczają spożycie mięsa . Jeśli chcesz rozszerzyć swoją roślinną ofertę, przedstawiamy kurs online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. To seria krótkich filmów, dzięki którym poznasz tajniki kuchni roślinnej.