3 pomysły na dania z tuńczykiem | Unilever Food Solutions

Tuńczyk w gastronomii

Świeży tuńczyk jest coraz łatwiej dostępny wśród dostawców i kusi swoim burgundowym kolorem. Co warto o nim wiedzieć, zanim zaczniesz go podawać?

  • Istnieje kilka gatunków tuńczyka. Te najpopularniejsze to tuńczyk biały (Thunnus alalunga), tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares) i tuńczyk pasiasty – bonito (Katsuwonus pelamis).
  • Mięso tuńczyka posiada niewiele tłuszczu i dużo wartościowego białka – więcej niż inne popularne ryby, jak dorsz, pstrąg czy sola. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Najbardziej wartościową częścią tuńczyka jest polędwica, która posiada brunatną barwę podobną do steku wołowego.

Dania z tuńczykiem

Przystawka. Tatar z tuńczyka

Tatar z tuńczyka to jedna z najprostszych w przygotowaniu i wyjątkowo efektownych przystawek. Wystarczy dobrej jakości świeża polędwica, którą należy posiekać (nie mielić!) i podać z ulubionymi dodatkami.

Samo mięso można doprawić solą i młotkowanym pieprzem, choć niektórzy szefowie kuchni puszczają wodze fantazji i używają takich przypraw jak sos sojowy, sos ostrygowy czy sok z limonki.

Ciekawe dodatki do tatara z tuńczyka to krem z awokado, granita ze świeżych ogórków, plastry mango, konfitura z czerwonej cebuli czy wyfiletowany grejpfrut. Jeśli chcesz zaskoczyć gości wersją premium, możesz podać przystawkę z jajkiem przepiórczym i chipsem ze szpinaku.

Sałatka. Tuńczyk w przyprawach

Sałatka z tuńczykiem wymaga odpowiedniej obróbki polędwicy oraz doboru dodatków. Aby odpowiednio przygotować mięso z tuńczyka, należy:

  • zasypać je cukrem i solą na ok. 40 minut,
  • umyć, osuszyć i zostawić w chłodni do serwisu,
  • przyprawić, np. pieprzem syczuańskim, sezamem białym i czarnym,
  • obsmażyć z każdej strony na złoty kolor,
  • pokroić na plastry.

W środku tuńczyk powinien być surowy.

Z czym skomponować przygotowanego w ten sposób tuńczyka, aby stworzyć pyszną sałatkę z tuńczyka i wakame?

  • Glonami wakame, szalotką gotowaną w winie i żelem z żółtka jaja,
  • Edamame, marynowanym imbirem i świeżymi rzodkiewkami,
  • Świeżym ogórkiem, awokado i vinaigrette z wasabi.

Danie główne. Burger z tuńczyka

To świetna alternatywa tradycyjnego burgera dla niecodziennych konceptów kulinarnych i street foodowych. Jeśli przygotujemy go ze świeżego kawałka mięsa zamiast z tuńczyka w puszce, otrzymamy przysmak nawet dla najbardziej wybrednych gości.

Aby przygotować kotlety, polędwicę z tuńczyka mieli się z cebulą, imbirem, chili oraz świeżą kolendrą. Można dodać również sosu sojowego, drobno posiekanej trawy cytrynowej lub startej skórki z limonki.

Jak podać burgera z tuńczyka? Wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Oto nasze inspiracje.

  • Tradycyjnie: sałata, majonez, plastry pomidora i awokado
  • Po azjatycku: Hellmann’s Majonez do dekoracji z sosem sriracha, sałatka z glonów i mango
  • Po hawajsku: sos musztardowy, sałata i grillowany ananas
  • Po włosku: sos marinara, rukola i tapenada z oliwek