Najczęściej wykorzystywane zboża

  • Pszenica. Ma delikatny i słodki smak, zawiera dużo białka. Występuje w licznych odmianach wykorzystywanych w kuchni, m.in. orkisz, kamut, bulgur, płaskurka czy freekeh.
  • Jęczmień. Niegdyś często wykorzystywane zboże o wyrazistym smaku.
  • Żyto. Posiada wyrazisty smak i zawiera wiele składników mineralnych.
  • Owies. Zawiera dużo błonnika, żelaza, krzemu i witamin z grupy B.
  • Proso. To najdłużej uprawiane zboże na świecie jest lekkostrawne i posiada niezbędne do utrzymania zdrowia lizyny.
  • Ryż. Występuje w 25 gatunkach. Ma wartości odżywcze i zdrowotne.
  • Kukurydza. Jest źródłem selenu, potasu i witaminy A

Zboża pradawne (stare odmiany)

Coraz większą popularnością cieszą się gatunki zbóż zwane pradawnymi – czyli te, które były uprawiane co najmniej od czasów starożytności. Ich propagatorzy cenią je za niskie przetworzenie, wysoką zawartość błonnika oraz składników mineralnych.

Do zbóż pradawnych zalicza się między innymi owies, proso, teff, sorgo i odmiany pszenicy, takie jak: orkisz, kamut czy bulgur.

Zboża i pseudozboża

Z perspektywy biologicznej zboża to grupa roślin uprawnych z rodziny wiechlinowatych, czyli traw. Istnieją jednak rośliny, nie będące trawami, które wytwarzają podobne ziarna co zboża. Nazywa się je pseudozbożami bądź zbożami rzekomymi.

Należą do nich:

  • komosa ryżowa (quinoa),
  • amarantus,
  • teff (miłka abisyńska),
  • tapioka,
  • gryka (z której wytwarza się kaszę gryczaną).

Dania pełnoziarniste – co to oznacza?

Aby zrozumieć termin „pełnoziarniste”, należy najpierw przyjrzeć się budowie ziarna

Najczęściej używana w kuchni biała mąka powstaje przez usunięcie z ziarna zarodka oraz łuski, z której powstają później otręby. Tylko bielmo zostaje poddane rozdrabnianiu i mieleniu. Natomiast produkty pełnoziarniste – mąka, a z niej jej przetwory – powstają poprzez zmielenie całego ziarna danego zboża.

Gluten – w czym się znajduje?

Gluten to mieszanina białek, która znajduje się w bielmie niektórych zbóż. Stanowi jeden z najczęstszych alergenów pokarmowych. Które ze zbóż zawierają gluten

Zobacz również pomysły na znakomite potrawy bez glutenu w kategorii bez glutenu.