Grzyby jadalne w kuchni – jakie gatunki wykorzystać? | Unilever Food Solutions

Grzyby leśne i uprawiane

Ze względu na sezonową dostępność grzybów leśnych oraz ich wrażliwość na czynniki pogodowe, stanowią one niewielką część wszystkich spożywanych grzybów. Większość dostępnych na rynku jest uprawiana

Trufle – najdroższe grzyby jadalne świata

Szczególną odmianą grzybów jadalnych są trufle – podziemne grzyby rosnące pod drzewami liściastymi, zwłaszcza w ciepłych warunkach atmosferycznych.

Rozpowszechnionym gatunkiem jest trufla czarna o nieregularnym kształcie. Najczęściej spotyka się ją we Włoszech. Dużo bardziej pożądana jest trufla biała o żółtawej skórce. Można ją znaleźć przede wszystkim we francuskim Piemoncie.

Można je wykorzystać do przygotowania oliwy truflowej, makaronu z truflami, jajek z truflami lub zaserwować na grzankach.

Jadalne grzyby azjatyckie

Kuchnia azjatycka słynie z wielu grzybów, które nie rosną w naszych lasach. Aby gotować dania kuchni chińskiej, tajskiej czy wietnamskiej, należy zaopatrzyć swoją kuchnię w następujące odmiany grzybów jadalnych:

  • Shiitake
  • Enoki
  • Shimeji

Przechowywanie grzybów

Świeże grzyby powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych. Jak długo będą zdatne do spożycia?

  • 20°C – 2-3 dni
  • 6°C – 10-12 dni
  • 0°C – 20-24 dni

Jeśli chcemy przechowywać grzyby dłużej, należy je przetworzyć. Metody utrwalania grzybów jadalnych to:

  • suszenie,
  • mrożenie,
  • marynowanie.

Możesz też skorzystać z aromatycznej pasty z świeżych grzybów – Knorr Professional Primerby grzybowej, która podkreśli grzybowy aromat w każdym daniu