Menu

Dekoracja w prezentacji dań

Prezentowanie dania nie jest tylko sztuką wizualną. Należy pamiętać, że każdy komponent talerza musi być komplementarnym elementem dania – pod względem smaku, aromatu i tekstury.

Wybierając komponenty dania nie kieruj się tylko popularnością składnika, jego kolorem czy teksturą. Pamiętaj, że talerz musi oddziaływać równomiernie na zmysł smaku, zapachu i wzroku. Dlatego to harmonia w platingu jest najważniejsza.

Najciekawsze produkty do wykorzystania przy prezentacji potraw

Sosy, sosy i jeszcze raz sosy

Sosy, sosy i jeszcze raz sosy

Sos jest nośnikiem smaku, który może podkreślać kluczowe nuty w daniu głównym lub kontrastować z nimi.

Aplikacja sosów może być wykonana na wiele sposobów – poprzez delikatne rozlanie łyżką czy użycie dyspensera do stworzenia małych kropek, okręgów lub zygzaków.

Jeśli szukasz świetnego sosu wyjściowego, skorzystaj z Sosu Demi-Glace Knorr 0,75kg – przygotujesz go w kilka chwil

Chips warzywny

Chips warzywny

Z ziemniaka, batata, buraka, jarmużu czy selera – coraz częściej widzimy go na talerzach. Chipsy tworzą chrupki element potrawy i nadają przyjemnie tłustego, lekko palonego aromatu.

Olej infuzowany

Olej infuzowany

Nałożone dyspenserem kropki oleju są popularne nawet w najbardziej znanych restauracjach. Olej roślinny lub oliwę można infuzować niemal wszystkim: świeżymi ziołami, owocami, cytrusami, lawendą, a nawet płatkami drewnianymi w celu nadania wędzonego aromatu.

Puder z warzyw, owoców i grzybów

Puder z warzyw, owoców i grzybów

Kolejny popularny element dekoracyjny w platingu, nadający talerzowi pięknego koloru. Puder można zrobić z warzyw, owoców czy grzybów – na przykład marchwi, buraka, owoców jagodowych czy borowika. Wystarczy ususzyć składnik i zmiksować go na puder.

Pianka

Pianka

Pianka to delikatny sposób na złamanie smaku dania i przemycenie ciekawych akcentów. Można ją wykonać z ostrego sera (np. koziego), wasabi, buraka, cytrusów.