Menu

Tamagoyaki

Kraj pochodzenia: Japonia

Forma: rolka składająca się z cienkich warstw smażonego omletu

Dodatki: cukier i ocet

Japoński omlet tamagoyaki jest bardzo odległy w formie i smaku od tego znanego nam z rodzimej kuchni.

Po pierwsze, do mieszanki jajek dodaje się nie tylko sól, ale też cukier i ocet – dzięki czemu ma bardziej wyrafinowany, wielowymiarowy smak.

Po drugie, ten rodzaj omletu przygotowuje się na kwadratowej lub prostokątnej patelni, na którą wylewa się cienką warstwę jajek. Po ich ścięciu zwija się je w rulon i dolewa kolejną porcję jajek – w ten sposób tworzy się gruba rolka. Po przygotowaniu rolkę omleta kroi się na kawałki.

Tamagoyaki podaje się najczęściej na śniadanie, ale można znaleźć go także w bento na lunch.

Fritatta

Kraj pochodzenia: Włochy

Forma: duży omlet zapiekany z różnymi dodatkami

Dodatki: oliwa z oliwek i parmezan oraz dziesiątki kombinacji

Fritatta jest obecna w kuchni włoskiej od rana do wieczora, podawana na ciepło i na zimno, jako samodzielne dania lub antipasti, a nawet jako główny dodatek do kanapek.

Przygotowuje się ją na dużej, żeliwnej patelni. Proces polega na wstępnym podsmażeniu dodatków oraz mieszanki jajek (niekiedy z parmezanem lub innym twardym serem), a następnie umieszczeniu w piekarniku. Dzięki pieczeniu, fritatta jest lżejsza niż smażona z obu stron i ma strukturę między tradycyjnym omletem a quiche.

Jako dodatki do ciasta mogą posłużyć sery, zioła, włoskie warzywa i wędliny.

Jeśli podczas serwowania chcemy zachować autentyczny włoski styl, można podać fritattę z świeżym pieczywem zapieczonym z Knorr Professional Primerba pesto przygotowanym z świeżej bazylii, orzeszków pinii i czosnku.

Tortilla de Patatas

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Forma: gruby omlet z ziemniakami

Dodatki: cebula i ziemniaki

Ten hiszpański omlet najczęściej jest podawany jako tapas, na ciepło lub zimno. Lista jego składników jest prosta – jajka, plastry ugotowanych ziemniaków oraz posiekana cebula. Efekt? Gruby placek wyśmienity do podjadania podczas spotkań z przyjaciółmi.

Tortilla de Patatas powinna być wysoka i niewielkich rozmiarów, dlatego najlepiej przygotowywać ją na małej patelni o wysokich brzegach. Omlet smażymy z obu stron na złoty kolor i odstawiamy na chwilę przed podaniem, aby się ustabilizował.

Khai Yat Sai

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Forma: kula nadzienia przykryta cienkim omletem

Dodatki: mięso mielone i sos rybny

To tajskie danie syci na długie godziny. Składa się z omletu, który nadziewany jest smażonym mielonym mięsem z przyprawami – sosem rybnym, szalotkami, czosnkiem i innymi dodatkami. Formuje się z niego kulę, dzięki czemu prezentuje się okazale i zaspokoi największych głodomorów.

Szukasz więcej ekscytujących pomysłów na dania z jajek? Sprawdź kurs „Cooking with siphons”, w którym prezentujemy, jak przygotować jajecznicę przy użyciu syfonu.

 

Zobacz również jak przyrządzić pyszny koreański omlet Haemul Paejon