Menu

Jak w oryginalny sposób przyrządzić podroby?

Sposobów na przyrządzenie dań z podrobów jest mnóstwo. Warto jednak zastanowić się nad całościowym smakiem. Najczęściej podroby gotujemy lub przesmażamy, co nie daje wystarczającej bazy do sosu, a przecież niejednokrotnie jest to nieodzowny element całości dania. W takich sytuacjach warto sięgnąć po sosy pieczeniowe Knorr, które można wykorzystać jako gotowy składnik dania lub bazę dla wielu autorskich sosów. Sosy Knorr wzbogacają kolor, głębie smaku i konsystencję dań z podrobów. Mięso staje się bardziej soczyste, nawet gdy podajemy je w bemarach. Jednocześnie oszczędzamy czas i uzyskujemy stałą i powtarzalną jakość dań.

 

Przykłady wykorzystania potraw z podrobów w menu

1. Wątróbka

Szybka i łatwa do przyrządzenia, najczęściej wykorzystywana jako składnik przekąsek czy do pasztetów. Doskonale smakuje przyrządzona saute po usmażeniu, duszona lub panierowana. Szefowie kuchni nierzadko konfitują wątróbkę i podają z owocami, np. z prażonymi jabłkami lub malinami. We Francji prym wiedzie foie gras, czyli tłusta wątróbka będąca niekwestionowanym nr 1 pośród przysmaków, serwowana najchętniej z galaretką agrestową i ziołową grzanką, natomiast na Węgrzech popularne jest danie libamáj, czyli gęsia wątróbka z tostem i pieczoną cebulą. Wątróbka znajduje również zastosowanie w nowoczesnej kuchni molekularnej, np. w formie cappuccino z bulionem i podaną z pianą z mleka.

Propozycje dań z wątróbki:

2. Serce

Serca drobiowe są wyjątkowo delikatne. Najczęściej duszone lub gotowane, w nowoczesnej kuchni podawane najczęściej z ryżem, np. risotto z sercami na klarowanym maśle, z estragonem i szalotką na białym winie. W Meksyku serca drobiowe marynuje się w soku z grejpfruta i grilluje z kolendrą, we Włoszech podaje się pieczone karczochy z siekanymi sercami, a w Luizjanie gotuje się gumbo - gulasz na sercach z papryką, selerem i cebulą.

Propozycje dań z serc:

3. Żołądek

Z żołądków najczęściej przyrządza się gulasz lub zupę. Podroby te są świetnym źródłem białka w bardzo niskiej cenie. Ich smak jest specyficzny (zaleca się je obgotować, zmieniając wodę, dzięki czemu usuniemy nieprzyjemny zapach), niemniej poddane odpowiedniej obróbce, np. smażeniu w panierce z dodatkiem dipu chili, dostarczają niecodziennych doznań. W Tajlandii podroby z żołądkami na czele są głównym składnikiem sałatki laap meuang, czyli dania z krwią, ostrą pastą curry, mięsem, porem i kolendrą, w Nigerii żołądki grilluje się i podaje z pieczonymi platanami, a w Korei serwuje się dak-ttongjip, czyli smażone w ostrej papryce żołądki z sałatką z batatów.

Propozycje dań z żołądków:

  • żołądki stir-fry z czosnkiem, jalapeno i czosnkiem z makaronem udon
  • smażony ryż z kurkumą i żołądkami oraz zieloną papryką
  • zupa gulaszowa na żołądkach z papryką i pomidorami
  • żołądki glazurowane miodem z karmelizowaną cebulą
  • pyzy faszerowane musem z żołądków

 

Sprawdź inne przepisy:

Zapoznaj się również z naszym artykułem, który powie Ci, czy warto wykorzystywać podroby.

Kliknij tutaj i ZA DARMO przetestuj nasze sosy pieczeniowe!

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza