Kaczka – właściwości mięsa

Mięso kaczki – obok gęsiny – uważa się za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Jest delikatnie różowe, kruche i soczyste. Choć zawiera więcej tłuszczu od kurczaka, jest lżejsze i mniej tłuste niż czerwone mięso.

Mięso z kaczki cenione jest przez osoby szukające pełnowartościowych produktów spożywczych. Zawiera bowiem dużo białka, żelazo, magnez i fosfor oraz szereg witamin – w tym witaminę A i E oraz witaminy z grupy B.

Kaczka – jaką odmianę wybrać?

W Polsce najpopularniejszą odmianą kaczki hodowanej na mięso są krzyżówki kaczki pekin i kaczki piżmowej – zwłaszcza tzw. mulardy, czyli bezpłodne mieszańce samca kaczki pekin z samicą piżmowej. Dają one dużo mięsa wysokiej jakości.

Szczególnie polecaną odmianą kaczki, przeznaczoną do celów kulinarnych, jest kaczka piżmowa zwana Barbarie. Jest chowana w swobodnych warunkach w porównaniu z brojlerami oraz bardziej ruchliwa od innych ze względu na dzikie pochodzenie, dzięki czemu posiada mniej tłuszczu i więcej mięśni.

Potrawy z kaczki – porady

Mięso z kaczki jest wszechstronne, dlatego możemy z niego przygotować różnorodne dania. Po pierwsze, możemy upiec kaczkę w całości – zarówno nadzianą, jak i niekoniecznie. Dzień przed pieczeniem warto zamarynować ją, a przed włożeniem do pieca przełożyć do odpowiedniej wielkości naczynia i delikatnie podlać wodą, aby mięso nie przywarło do dna.

Mięso z kaczki należy piec we względnie niskiej temperaturze, najczęściej około 180-190 stopni Celsjusza. Pamiętaj jednak, żeby w trakcie pieczenia nie otwierać pieca – inaczej mięso może stracić wilgotność.

Przygotowując pierś z kaczki, warto zastosować technikę wolnego pieczenia w soli morskiej. Pozwoli ona na zachowanie kruchości oraz wyjątkowego smaku tego mięsa. Szczególnie polecamy przepis na imbirową kaczkę wolno pieczoną w soli morskiej.

Mięso kaczki wyśmienicie smakuje też dzięki przygotowaniu jej z użyciem metody sous vide. Aby poznać przepis na dwa wyjątkowe dania z kaczki sous vide – smażoną w wywarze z jagód oraz podawaną z zieloną fasolką sojową i grzybami – sprawdź kurs online Akademii UFS „Sous vide”.

Warto także pamiętać, że podroby z kaczki i jej krew to składniki, z których możemy przygotować inne ciekawe dania. Świetną przystawką może być delikatny pasztet z kaczki podawany na świeżym chlebie na zakwasie, a w gusta tradycjonalistów na pewno trafi czernina – zupa z kaczej krwi.

Regionalnie czy światowo?

Wszechstronne mięso kaczki można wykorzystać zarówno w kuchni regionalnej, jak i azjatyckiej oraz fusion. Wszystko zależy od charakteru naszego lokalu oraz aktualnie posiadanej lub tworzonej karty.

Tradycyjnie możemy upiec kaczkę z jabłkami i podać z ziemniaczanym purée lub pyzami, modrą kapustą gotowaną z goździkami czy sosem z borówek. Świetnie pasuje do tego Sos pieczeniowy Knorr, który podkreśla smak mięsa i estetycznie prezentuje się na talerzu.

Jeśli chcemy zainspirować się kuchnią azjatycką, kaczkę warto podać w aromatycznym sosie pięciu smaków z nerkowcami, ze smażonym makaronem ryżowym, podawanym z chili i limonką, lub jako główne mięso w zupie.