Nowalijki – czas, start!

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią świeże warzywa. O dostępność których z nich warto zapytać swoich dostawców?

Przepisy na nowalijki

Marzec – młode ziemniaczki na topie

Pierwsze młode ziemniaki to oznaka nadejścia wiosny. Choć uwielbiamy je jako dodatek do mięs i ryb, możesz podać je na wiele sposobów: w zupie z nowalijek, w sałatce ziemniaczanej z fetą, suszonymi pomidorami i oliwą z oliwek oraz jako przystawkę z pieczonych połówek ozdobionych delikatnym kremem na bazie majonezu.

Kwiecień – sałatka z grillowanych nowalijek

Młode ziemniaki, buraki czy marchewki podczas grillowania wydobywają cały swój aromat. Sałatka z nich świetnie sprawdzi się jako dodatek do delikatnych mięs, na przykład do filetu z kurczaka marynowanego w majonezie.

Inspiruje Cię wiosenny wybór warzyw? Podejmij wyzwanie kuchni roślinnej! Sprawdź kurs Akademii UFS „Wprowadzenie do zdrowej kuchni", by poznać sekrety przygotowywania zdrowych, wartościowych i pysznych potraw.

Maj – pomysł na szparagi

To sezonowe warzywo posiada elegancki profil i wytworny smak, dzięki czemu smakosze wyczekują go przez cały rok. Wielu z nich zadowoli się klasyczną przystawką – szparagami z sosem holenderskim i młodym szpinakiem.

Jeśli chcesz uwzględnić je w daniu głównym, możesz podać na nich pieczonego łososia z sosem holenderskim lub przygotować prosty makaron – tagliarini rossi ze szparagami i jajkiem w koszulce. Do tego włoskiego dania świetnie pasuje Knorr Professional Primerba czerwone pesto – aromatyczna pasta ze świeżą bazylią, suszonymi pomidorami, czosnkiem i orzeszkami pinii.