Jaki powinien być dobry catering świąteczny:

  • kompleksowy, czyli zawierać dania wigilijne oraz na następne świąteczne dni,
  • świeży i wykonany z produktów wysokiej jakości (wszak to dania świąteczne, nie codzienne!),
  • elegancko podany, co znacząco ułatwi pracę Twoim gościom w świątecznym zamieszaniu.

Jeśli chciałbyś nauczyć się nowych technik serwowania potraw, sprawdź darmowy kurs online Akademii UFS „Sztuka nakładania na talerz”. Dowiesz się, z jakich składników możesz korzystać przy garniszu oraz jak zapewnić potrawom odpowiednią prezentację.

Śledzie – tradycyjna wigilijna przystawka

Większość Twoich gości nie wyobraża sobie świąt bez śledzi. Sposobów przygotowania śledziowych przystawek są dziesiątki. Na co warto postawić?

Śledzie smażone w occie

Klasyka wigilijnego stołu, czyli smażone śledzie marynowane w zalewie octowej z dodatkiem cebuli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Aby dodać im autorskiego sznytu, możesz obtoczyć je w mące żytniej zamiast pszennej. Daje ona mocniejszy, bardziej wyrazisty smak.

Śledzie w oleju

Smak tradycyjnych śledzi w oleju z cebulką można przełamać na wiele sposobów. Warto eksperymentować, dodając do nich soku i skórki z cytryny lub pomarańczy, suszoną żurawinę lub śliwkę, mieszankę ulubionych przypraw korzennych lub kawałki jabłka.

Śledzie w oleju możesz podać tradycyjnie, w miseczce z kromką ciemnego chleba albo użyć je do przyrządzenia oryginalnej przystawki. Wśród propozycji naszych szefów kuchni znajdziesz na przykład śledzia podanego na purée buraczanym z dodatkiem ziemniaków i marchwi oraz śledzia po staropolsku inaczej – z gruszką w miodzie i jadalną ziemią.

Śledzie w sosie

Kolejna propozycja to śledzie w sosie. W przypadku sosów jasnych najczęściej jako bazę stosuje się kwaśną śmietanę, która świetnie łagodzi słony smak śledzia. Można przygotować je w wielu wariantach: z musztardą, z chrzanem, z przyprawą curry, ze skórką cytryny czy szafranem.

Dużą popularnością cieszą się też śledzie w sosach pomidorowych z różnymi dodatkami, na przykład w słodko-kwaśnym sosie salsa czy w wersji po kaszubsku z rodzynkami lub śliwkami i posiekanymi ogórkami kiszonymi.

Śledzie inaczej

Intrygujący smak śledzia otrzymasz marynując go w soku jabłkowym z dodatkiem goździków i liścia laurowego. Możesz podać go na wygodnych do zjedzenia kanapkach wraz z sosem majonezowym i sałatką z buraków. Zapoznaj się z naszym przepisem na fantastyczną przystawkę ze śledzia – matias sandwich

Sałatki śledziowe

Do swojej oferty cateringowej warto włączyć też sałatki śledziowe, w tym klasyczną szubę. Składa się z ułożonych warstwowo śledzi w oleju, gotowanych buraków i ziemniaków, pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych, startych jajek i żółtego sera. Każdą z warstw należy przekładać wysokiej jakości majonezem, takim jak Majonez dekoracyjny Hellmann’s , który idealnie łączy składniki sałatki i świetnie podkreśla smak całej kompozycji.

Inny pomysłem na sałatkę z użyciem tych ryb jest dodatek grzybów, które fantastycznie uzupełniają wyrazisty smak śledzia. W naszym przepisie na sałatkę śledziową postawiliśmy na maślaki, a całość uzupełniliśmy sosem musztardowym i grzankami.

Tatar ze śledzia

Propozycją dla bardziej wymagających gości jest tatar ze śledzia. Filety należy posiekać i wymieszać z cebulą, przyprawami i ulubionymi dodatkami, na przykład kiszonym ogórkiem, marynowanymi kaparami czy zielonymi oliwkami. Podawać z olejem lnianym i pieczywem na zakwasie.

Świąteczne przystawki dla miłośników pieczonych mięs

Pieczone mięsa to jeden z tradycyjnych świątecznych rarytasów. Klasyka to oczywiście pieczony schab nadziewany śliwką czy morelą. Świetnie sprawdza się też szynka pieczona w marynacie z musztardy, miodu i czosnku. Należy pamiętać, by przed pieczeniem marynować ją co najmniej przez 48 godzin w solance, dzięki czemu będzie jędrna i soczysta.

Mięso podawane w plastrach

Jeśli serwujesz mięso już pokrojone w plastry, nie zapomnij o garniszu oraz dobraniu odpowiedniego talerza lub deski. Talerz możesz ozdobić marynatami, świeżymi ziołami, kiszonkami, żurawiną oraz różyczkami z majonezu. Najlepiej sprawdzi się Majonez dekoracyjny Hellmann’s , który nie żółknie i długo zachowuje pożądany kształt. Pamiętajmy jednak, by nie przesadzać z dekoracjami. Garnisz powinien być widoczny, ale nie dominujący.

Pasztety

Do swojej oferty możesz też włączyć pasztety, które wielu osobom kojarzą się ze świątecznym czasem. Poza tradycyjnym pasztetem przygotowywanym z mieszanki mięs, możesz zaproponować gościom pasztet z królika, z wątróbek drobiowych lub z ryby. Gościom o bardziej nowoczesnych podniebieniach można zaoferować terrinę: zarówno klasyczną z kurczaka lub kaczki, jak i z łososia czy z koziego sera i buraków.

Bez sałatki nie ma Świąt!

Klasyczna sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które musi pojawić się na świątecznym stole. Zadbaj więc o to, by znalazła się w Twojej ofercie cateringowej. Co zrobić, aby wyglądała apetycznie i równie dobrze smakowała?

Tradycyjna świąteczna sałatka jarzynowa

Po pierwsze, w sałatce jarzynowej nie warto rozgotowywać do niej warzyw. Po drugie, dobrze jest zaostrzyć ją dodatkiem drobno pokrojonej cebuli, ogórków kiszonych lub musztardy. Po trzecie, niezbędny jest wyśmienity majonez, który połączy składniki, nie zżółknie w trakcie przechowywania i doda jej kremowego finiszu. Taki jest właśnie Majonez dekoracyjny Hellmann’s.

Sałatka ziemniaczana – tradycyjna i wegańska

Fantastycznie w świątecznej ofercie sprawdza się też sałatka ziemniaczana. Można przygotować ją z dodatkiem ogórków kiszonych i ugotowanych jajek albo w wersji całkowicie roślinnej. Receptura wegańskiej sałatki ziemniaczanej opracowana przez naszych szefów kuchni zawiera pieczarki marynowane, szczypiorek oraz Majonez wegański Hellmann's. Ta roślinna alternatywa dla jajecznego majonezu nie oznacza kompromisu w kwestii smaku czy konsystencji: smakuje tak dobrze, jak klasyczny majonez.

Jeśli chcesz zaproponować gościom więcej roślinnych potraw w świątecznej ofercie, zacznij od podstaw. Nauczysz się ich w darmowym kursie online Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”, w którym szefowa kuchni wegańskiej restauracji Andrea Waters przedstawia składniki, sprzęty i techniki niezbędne do roślinnego gotowania oraz prezentuje swoje flagowe przepisy.

Produkty
Przepisy
Wiedza
Menu