Menu

Przepis na zupę na zimę – skup się na lokalnych i sezonowych składnikach

Korzystanie z lokalnych i sezonowych składników pomaga nie tylko obniżyć food cost. To również deklaracja, którą składasz swoim gościom, że dbasz o jakość i świeżość składników swoich dań, że z kreatywnością podchodzisz do gotowania oraz że mogą liczyć na rzemieślniczy charakter Twoich potraw.

Które zimowe warzywa warto wykorzystać w zupach?

Dynia

Dynia

Intensywnie pomarańczowa dynia jest fantastyczną podstawą zup kremów. Jej słodki smak wymaga przełamania, na przykład skórką cytryny, olejem chili, smażoną szałwią czy siekanymi orzechami włoskimi.

 Świetnie sprawdza się podana z pierożkami z mięsem lub soczewicą. My polecamy Kremową zupę dyniową z brzoskwinią, dodatkiem mleka kokosowego i curry. Sprawdź przepis! 

Ziemniaki

Ziemniaki

Zupa ziemniaczana ma różne oblicza. Może być to tradycyjnie brytyjska zupa krem z porów i ziemniaków lub inspirowana Stanami Zjednoczonymi zupa z batatów podawana z popcornem

Aby klasycznej wersji tej zupy dodać eleganckiego sznytu, stwórz krem z pieczonych ziemniaków z dodatkiem gałki muszkatowej, chrzanu oraz czosnku oraz przepiórczymi jajami.

Topinambur

Topinambur

Topinambur to warzywo wyjątkowe: w smaku przypomina ziemniaki, choć mniej skrobiowe i z wyraźną nutą orzechową. Najczęściej przygotowuje się z niego kremy, które warto wzbogacić grzankami, kruszonką z boczku lub chipsem z parmezanu

Warzywo idealnie sprawdzi się jako składnik wegańskich zup takich jak krem z rustykalnych warzyw z nutą truflową i grzankami.

Baza do zupy warzywnej


Zupy warzywne potrzebują bazy bogatej w smaku, która pomoże wydobyć ich aromat. Zarówno w klasycznych zupach, jak i w kremach świetnie sprawdza się wegetariański Rosół jarzynowy Knorr . Jest pełen cząstek warzyw oraz zbalansowanego smaku, dzięki czemu pozwala na doprawienie zupy zgodnie z Twoimi preferencjami.

Zupa na bazie rosołu jarzynowego.

Gęste i sycące zupy na bogato

Zima to najlepszy czas na eksperymenty ze składnikami bogatymi w smak (i kalorie), takimi jak sery, tłuste mięsa czy mączne dodatki. Odnajdują się one fantastycznie nie tylko w przystawkach i daniach głównych, ale także w zupach.

Zupy serowe

Sery. Możesz dodać je do wielu zup, aby podkręcić ich smak, na przykład do grzybowej, ziemniaczanej czy dyniowej. Sery mogą być także głównym składnikiem zup, jak w przypadku zupy cebulowo-serowej, serowej z brokułami i boczkiem czy serowej na piwie. Dla prawdziwych miłośników serów można przygotować zupę quatro fromaggi, na przykład z goudą, gorgonzolą, provolone i parmezanem.

Zupy na mięsie i wędlinach

Świetną zimową propozycją jest zupa z klopsikami. Można ją serwować zarówno w wersji klasycznej, jak i inspirowanej kuchni świata, np. włoską z pomidorami, bazylią i czosnkiem czy marokańską z kuminem, cynamonem i goździkami.

W zimowe dni dobrze sprawdza się też zupa gulaszowa lub mięsna solianka, pełna różnych rodzajów mięs, kwaśności ogórków kiszonych i koncentratu pomidorowego oraz głębokiego smaku oliwek i kaparów. Solianka powinna odpowiednio balansować wyraźnie słony i kwaśny smak, w czym pomaga aromatyczny rosół – taki jak Rosół wołowy Knorr  o mocnym mięsnym aromacie uzupełnionym nutą selera, cebuli i czosnku.

Rozgrzewająca zupa na rosole wołowym.

Dodatki mączne do zupy – makarony i pierożki


Zimą wyśmienicie smakują zupy z domowym makaronem, kluseczkami oraz pierożkami. Zwłaszcza te ostatnie pozwalają nam dać upust swojej kreatywności. Możemy postawić na 2-3 duże pierogi lub kilkanaście małych. Możemy wybrać zarówno tradycyjny kształt, jak i włoskiego ravioli czy tortellini lub japońskich pierożków gyoza. Możemy bawić się nadzieniem, podkreślając nim główny smak zupy lub stanowiąc dla niego kontrapunkt. Możliwości jest naprawdę wiele.

Zimowe podróże kulinarne – poszukiwanie zupy idealnej na zimę

Zimowe menu to czas, w którym warto eksperymentować z azjatyckimi zupami. Są one nie tylko rozgrzewające dzięki bogatemu zestawowi przypraw, ale też przenoszą myślami do lata, za którym zdarza się tęsknić w trakcie zimowych dni.

Oto zestaw klasycznych azjatyckich zup, którymi możesz urozmaicić swoje menu.

 

1. Ramen

Ramen to japońska zupa będąca daniem obiadowym. Składa się z esencjonalnego wywaru mięsnego (w niektórych regionach Japonii rybnego), świeżego makaronu i dodatków, np. plastrów pieczonej wieprzowiny, pędów bambusa i kiełków fasoli, różnych rodzajów wodorostów czy gotowanych połówek jajek. Pamiętaj, że Ramen możesz przygotować również w wersji wegańskiej. tak jak w tym przepisie. 

 2. Zupa Pho

Wietnamski przysmak składający się z bulionu (wołowego lub drobiowego), makaronu ryżowego w postaci szerokich nitek oraz kawałków mięs i warzyw. Podaje się je z talerzem świeżych ziół, którymi gość może sam doprawić zupę. Sprawdź przepis na klasyczną zupę Pho! 

3. Zupa Hot and sour

Ta chińska zupa mięsno-warzywna jest popularna na całym świecie. Swoją kwasowość bierze z białego octu, a pikantność z papryczek chili. Zagęszcza się ją mąką ziemniaczaną, co nadaje jej charakterystyczną konsystencję.

4. Zupa Tom kha gai

Lekka, świeża w smaku tajska zupa z kurczaka i mleka kokosowego, przyprawiona trawą cytrynową, galangalem, liśmi kaffiru i sosem rybnym. Jej przygotowanie jest błyskawiczne, o ile posiadamy aromatyczny bulion drobiowy. Łatwo przygotujemy go na bazie Rosołu z kury Knorr, który charakteryzuje się naturalnym kolorem i subtelnym garniszem. Dzięki temu stanowi idealną bazę nie tylko zupy, ale też sosu, gulaszu czy farszu. 

Zupa na bazie rosołu z kury.

W zimowej karcie świetnie sprawdzi się też orientalny bulion z makaronem gryczanym i wstążkami warzyw, który jest idealnie klarowny dzięki dodaniu do niego białka jaj. Tę technikę klarowania warto znać!

Przepis na orientalny bulion z makaronem gryczanym i wstążkami warzyw.

 Naucz się gotować buliony


Pamiętaj, by sprawdzić nasz kurs Akademii UFS „Podstawowe informacje o bulionach”, w którym znajdziesz informację o wyborze odpowiednich składników, sposobie przygotowania oraz kilku trikach, które nadadzą Twoim bulionom niepowtarzalny smak! 

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza