Menu

Cztery podstawowe smaki marynaty można dowolnie mieszać – tak, by osiągnąć oczekiwany rezultat. Wybierz swoje składniki i baw się smakiem.

Wieprzowina

Wieprzowina

Musztarda + miód gryczany + czosnek

Oliwa z oliwek + goździki + sok z pomarańczy

Jasne piwo + sok z cytryny + pieprz

Wołowina

Wołowina

Czerwone wino + liść laurowy + pieprz

Sos Worcestershire + musztarda + rozmaryn

Sos ostrygowy + ocet ryżowy + olej sezamowy

Drób

Drób

Sok pomarańczowy + sos sojowy + imbir

Białe wino + tymianek + czosnek

Syrop klonowy + papryka chili + ocet jabłkowy

Jagnięcina

Jagnięcina

Jogurt naturalny + sok z cytryny + pietruszka

Oliwa z oliwek + kmin rzymski + oregano

Czerwone wino + czarna herbata + majeranek

Dziczyzna

Dziczyzna

Whisky + jałowiec + olej rzepakowy

Maślanka + miód + tymianek

Czerwone wino + ocet + kolendra

O czym należy pamiętać marynując mięso?

  1. Mięso nie może być mrożone. Inaczej podczas smażenia będzie oddawało wodę.
  2. Mięso podczas marynowania przechowuj w lodówce. Dzięki temu nie namnożą się bakterie.
  3. Kawałki mięsa powinny być równej wielkości. Nasiąkną tak samo marynatą.
  4. Duże kawałki nakłuj nożem lub widelcem, aby marynata dostała się do środka.
  5. Mięso powinno być w całości zanurzone w marynacie. Jeśli nie jest to możliwe, należy co jakiś czas je obracać.
  6. Usuń duże kawałki ziół przed smażeniem, jeśli były składnikiem marynaty. Mogą się spalić.
  7. Mięso marynowane w miodzie lub cukrze upiecz zamiast smażyć – unikniesz karmelizacji.

Mamy dla Was garść przepisów! Sprawdźcie je w swojej kuchni i cieszcie się smakiem najlepszych marynat autorstwa naszych szefów kuchni.

Menu
Strona Główna
Produkty
Przepisy
Wiedza