Zimowe potrawy w wegetariańskim i wegańskim menu | Unilever Food Solutions

Postaw na warzywa sezonowe

Szefowie kuchni gotujący dla osób niejedzących mięsa chętniej eksplorują bogactwo warzyw. Zimą ich asortyment jest ograniczony. To wyzwanie dla twórców dań, które wyzwala prawdziwą kreatywność – i często zamienia znane składniki w odkrywcze potrawy.

Jakie warzywa są dostępne zimą?

Jeśli chcesz skorzystać z letnich warzyw, wybierz produkty zamrożone lub konserwowane. Możesz wybrać na przykład mrożony groszek lub bób, pomidory w całości bez skórki w puszcze Pomodori Pelati Knorr lub pomidory bez skórki pokrojone w kostkę Polparicca di Pomodoro Knorr.

Zimowe zupy

Nic nie rozgrzewa tak, jak zupy. Warto zadbać, by w Twoim menu znalazły się opcje wegetariańskie i wegańskie, na przykład:

  • Ekskluzywnie: bulion z palonego pora z domowym makaronem z estragonem
  • Tradycyjnie: starofrancuska zupa cebulowa
  • Domowo: wegański krupnik z wędzonym tofu
  • Modnie: krem z selera i ziemniaków, mleka kokosowego i oliwy z nasion kolendry
  • „Comfort food”: zupa serowa z grzanką

Kluski i makarony

Mączne potrawy to zimowy „comfort food” – czyli potrawy, które dostarczają sentymentalnych wspomnień i zwykle, są niezdrowe i kaloryczne. Poniżej kilka propozycji.

  1. Tagliatelle + gorgonzola + śmietana + szpinak
  2. Gnocchi + sos pomidorowy + mozzarella + bazylia
  3. Cannelloni + soczewica + suszone pomidory + beszamel
  4. Soba + wędzone tofu + warzywa sezonowe + teriyaki

Rozgrzewające kuchnie świata

Inspiracji na zimowe potrawy można szukać także w kuchniach świata. Potrawy bliskowschodnie i dalekowschodnie, a także pochodzące z Ameryki Południowej posiadają więcej rozgrzewających przypraw korzennych oraz pikantnych dodatków, przez co świetnie pasują do naszej zimowej aury.

Dania Bliskiego Wschodu

  • Chrupiący falafel z pitą i hummusem
  • Mujadarra – ryż z soczewicą i rumianą cebulą
  • Borek, czyli ciasto filo ze szpinakiem i serem feta

Dania Dalekiego Wschodu

  • Indyjski pikantny dal
  • Tajska zupa Tom Kha
  • Kremowy ramen z tofu

Dania Ameryki Południowej

  • Wegetariańska jambalaya
  • Meksykańska zupa z czarnej fasoli
  • Arepy z grillowanymi warzywami