Menu

Roślinne zamienniki mięsa

Choć street food to nie fast food, często opiera się na podobnych potrawach – wszak chodzi o to, by wygodnie chwycić potrawę w ręce i móc zjeść ją bez użycia sztućców. Dlatego tak wiele konceptów street foodowych serwuje burgery, frytki, kanapki i inne formy „szybkiego jedzenia”.

Często jego podstawą jest mięso, a szefowie kuchni nie zawsze mają pomysł, jak je zastąpić lub po prostu nie mają czas na poszukiwanie tego typu alternatyw. Oto kilka pomysłów na roślinne dania street foodowe.

Falafel burger

Falafel burger

Smażone kotleciki z ciecierzycy podbiły świat fast foodu oraz bliskowschodnich restauracji. Tworząc wegańskiego burgera możesz zastąpić mięsny kotlet tym uformowanym z masy do falafeli. Do tego wystarczy grillowany bakłażan, świeże warzywa i autentyczne sosy, aby uzyskać świetnego wegańskiego burgera. Zobacz też inny pomysł na wykorzystanie falafelu np. w chlebie pita z sosem czosnkowym.

Seitan

Seitan

Tak zwane „chińskie mięso”, czyli dobrze doprawione kotlety z glutenu o mięsnej konsystencji. Możesz dodać je na zimno do kanapki lub na ciepło do stir fry czy boksa z frytkami i surówkami.

Jackfruit

Jackfruit

Ten wspaniały owoc zachwycił nas, gdy okazało się, że po przyprawieniu i odpowiedniej obróbce smakuje podobnie jak szarpane mięso. Świetnie sprawdza się w kanapkach na ciepło.

Dowiedz się, jak przygotować wegańskiego burgera z szarpanym jackfruitem! Instrukcje znajdziesz w kursie Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”. Sprawdź teraz!

Bez majonezu ani rusz!

Sosy w street foodzie odgrywają ważną rolę – są nośnikiem smaku, wyróżniają jedne miejsca od drugich, pozwalają na personalizowanie dań przez gości. Jakie wegańskie sosy można przygotować dla osób niejedzących produktów odzwierzęcych?

  1. Sosy niezawierające produktów odzwierzęcych: ketchup, musztarda, BBQ, sriracha, harissa, sweet chili, salsa
  2. Sosy na bazie majonezu przygotujesz na bazie Hellmann’s Vegan Mayo, który smakuje tak, jak lubią weganie
  3. Sosy na bazie jogurtu przygotujesz na bazie gotowych jogurtów roślinnych (np. sojowych lub kokosowych)

 

Wegańskie sosy majonezowe

Hellmann’s Vegan Mayo pozwala swobodnie tworzyć wegańskie sosy posiadające w bazie majonez. Jak przygotować różne sosy z jego użyciem?

Bez stresów – i gotowe

Gdy masz już alternatywę dla mięsa i sosów, prawdopodobnie masz już wszystko – możesz nadziać bułkę kotletem, podać kanapkę z jackfruitem lub wegański gyros z seitana z frytkami i sosem czosnkowym. Wystarczy więc kilka roślinnych dodatków, aby na tej bazie stworzyć dania, po które wegańscy goście będą chętnie wracać.