Przygotowanie dań bezmięsnych może być równie łatwe, szybkie i ekonomiczne, co korzystanie z tradycyjnych receptur. Wystarczy poznać zamienniki mięsa i korzystać z nich w zależności od potrawy.

Dania bezmięsne – porady ogólne

Z jakich produktów korzystać, aby  zastąpić mięso?

  1. Warzywa strączkowe. Bogate w białko strączki stanowią świetną bazę kotletów i pasztetów.
  2. Grzyby. Boczniaki mogą imitować szarpane mięso, a pieczarki portobello zastąpić burgera.
  3. Tofu. Uniwersalne w smaku tofu może zmienić się w boczek, skwarki czy kawałki kurczaka dzięki odpowiedniej obróbce i przyprawom.
  4. TVP, czyli produkty z soi. Sojowe kotlety, kostka sojowa czy granulat to tani zamiennik mięsa, który wystarczy wymoczyć we wrzątku i dobrze przyprawić.
  5. Roślinne alternatywy. Stosowanie gotowych alternatyw mięsa, m.in. takich jak burgery, mielone, klopsiki czy kawałki kurczaka marki The Vegetarian Butcher znacząco przyspiesza czas przygotowania bezmięsnych potraw i zapewnia doskonały smak, a końcowe danie zawsze w tej samej, powtarzalnej jakości.

Pamiętajmy jednak , że poza roślinnymi alternatywami mięsa, wszystkie inne produkty należy wyraziście i mocno doprawić.

Zupy bez mięsa – grochówka czy żurek?

Przygotowanie tradycyjnych zup bez mięsa z zachowaniem bogatego aromatu umami? Tak, to możliwe. Niezbędny będzie aromatyczny bulion przygotowany z opalonych w piecu warzyw korzeniowych, suszonych grzybów, soli, pieprzu i ziół. Warto delikatnie doprawić go słodkim sosem sojowym Knorr Ketjap Manis , który podbija umamiczny smak.

Na tej bazie możemy przygotować wszystkie klasyczne zupy. Również te, których smak opiera się na mięsie! Gotując roślinną wersję grochówki czy żurku, warto dodać do nich Esencję Dymną Knorr, dzięki której zupa nabierze smaku wędzonki bez dodania do niej mięsa.

Bezmięsny żur można przygotować z użyciem Żurku Knorr 1-2-3 oraz The Vegetarian Butcher Jak Kiełbaski. Świetną przyprawą do żurku jest… sok z kiszonej kapusty. Nie dominuje w smaku, a nadaje kwaskowej głębi.

Pierogi, kartacze i pyzy bezmięsne

Co łączy pierogi, kartacze i pyzy ziemniaczane? Kuchnia polska, smak dzieciństwa i… mięso mielone. Aby przygotować te dania w wersji bezmięsnej, można do ich nadziania użyć The Vegetarian Butcher Jak Mielone – roślinnej alternatywy mięsa mielonego, która idealnie odzwierciedla smak i strukturę tradycyjnego mięsa. Przepis na pierogi z roślinnym mięsem i rumianą cebulką.

Świetnie sprawdzi się też zielona soczewica zmielona oraz mocno doprawiona papryką, pieprzem, kuminem i majerankiem.

Gołąbki i bigos bez mięsa

Tradycyjne gołąbki można nadziać na tysiące sposobów – różnymi rodzajami kaszy, grzybami czy tartymi warzywami. Przepis na roślinne gołąbki z farszem z kaszy jaglanej znajdziesz tutaj. Aby uzyskać znany z dzieciństwa smak bez użycia mięsa, mięso mielone należy zamienić na roślinną alternatywę The Vegetarian Butcher Jak Mielone i przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Również przygotowanie bezmięsnego bigosu nie musi być wyzwaniem. Do duszących się kapust wystarczy dodać kawałki The Vegetarian Butcher Jak Kurczak, wcześniej mocno zrumienione na patelni z wędzoną śliwką i uduszone w czerwonym winie. Tak przygotowane, nadadzą potrawie głębokiego smaku.

Bezmięsny strogonow i inne gulasze

Gulasze, potrawki, strogonow – te potrawy to strzał w dziesiątkę dla barów, restauracji i cateringów. Nie muszą być kosztowne, nie wymagają wiele pracy i można bez problemu przygotować na raz dużą ilość porcji.

Są także bardzo dobrym przykładem, jak łatwo jest stworzyć danie bezmięsne. Oto kilka pomysłów:

 

Bezmięsne kotlety i klopsy

Bezmięsne kotlety, kotleciki i klopsiki to zawsze prosty pomysł na danie dla osób, które mają ochotę na coś nowego. Możesz przygotować je od podstaw, na przykład z ciecierzycy, soczewicy, tofu czy granulatu sojowego, pamiętając o wyrazistych przyprawach – pikantnej i wędzonej papryce, o majeranku, tymianku i odrobinie sosu sojowego.

Możesz także sięgnąć po błyskawiczne w użyciu gotowe alternatywy: The Vegetarian Butcher Jak Burger i The Vegetarian Butcher Jak Klopsiki. Nie tylko zdecydowanie ułatwiają pracę w kuchni, nie wymagając długiego przygotowywania i maestrii w przyprawianiu dań bezmięsnych, ale też posiadają konsystencję, smak i zapach prawdziwego mięsa, dzięki czemu smakują wszystkim gościom.

Szukasz więcej szybkich inspiracji do bezmięsnego gotowania? Obejrzyj krótkie filmy w ramach kursu Akademii UFS „Opanowanie kuchni wegańskiej”, w którym poznasz porady dotyczące roślinnego gotowania. Kliknij i sprawdź, jak prosto można przyrządzić dania z roślin!