Catering na Komunię – propozycje menu | Unilever Food Solutions

Jak przygotować catering na Komunię?

Choć imprezy komunijne to stały punkt w kalendarzu szefa kuchni cateringu, nie powinniśmy popadać w rutynę. Niezależnie od tego, czy dostarczamy potrawy do domu, czy impreza odbywa się w naszym lokalu, powinniśmy dostarczyć gościom wysoką jakość oraz zaskoczyć ich propozycjami menu na komunię..

Ponieważ jest to impreza rodzinna, potrawy w menu na komunię powinny być odpowiednie zarówno dla wykwintnych smakoszy, jak i dla dzieci i seniorów. Dobrym rozwiązaniem jest też zaproponowanie dwóch potraw z jednej kategorii – jednej delikatnej w smaku dla najstarszych i najmłodszych, drugiej dla osób o bardziej wymagającym podniebieniu.

Menu na Komunię

Oto cztery rodzaje menu, którymi możesz zainspirować się, tworząc własną ofertę w tym lub kolejnym sezonie komunijnym.

Dla tradycjonalistów

Propozycja menu dla tych, którzy nie wyobrażają sobie przyjęcia bez polskich smaków.

Przystawki: roladki ze schabu z musem chrzanowym/tatar wołowy na pumperniklu

Zupy: tradycyjny żurek (z użyciem Żurku Knorr)/flaczki wołowe

Dania główne: pieczeń wieprzowa z kluseczkami i burakami na ciepło/konfitowana kaczka z knedlami i sosem jabłkowym

Desery: lekki tort z kremem śmietankowym i owocami/szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi

Jedzenie na komunię dla nowoczesnych

Propozycja menu dla gości, którzy nie boją się eksperymentów.

Przystawki: zielone szparagi w szynce parmeńskiej/sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem i serem solankowym

Zupy: wykwintny rosół z kaczki/borowikowe cappuccino z kozim serem

Dania główne: łosoś pieczony z ginem i quinoa/bao fusion – z szarpaną kaczką oraz modrą kapustą z goździkami i rodzynkami

Desery: mus czekoladowy z frużeliną z zielonym pieprzem/makaroniki w wielu smakach podane z owocami

Catering na komunię dla niejedzących mięsa

Propozycja menu dla gości, którzy nie jedzą mięsa.

Przystawki: grzanki z gorgonzolą i gruszką/kubeczki z ciasta filo z papryką i oliwkami

Zupy: krem z zielonego groszku z fetą/krem z pieczonych pomidorów z grzanką z mozzarellą

Dania główne: pieczeń z selera z purée ziemniaczanym i grillowanymi warzywami/sałatka z grillowanym serem halloumi i melonem

Desery: sernik cytrynowy z sosem z malin/wegańskie brownie ze świeżymi owocami

Manu na komunię dla alergików

Propozycja menu dla osób niejedzących glutenu i laktozy.

Przystawki: roladki z grillowanego bakłażana z hummusem/vitello tonnato – cielęcina w sosie tuńczykowym

Zupy: delikatny krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową/wiosenne minestrone z młodych warzyw

Dania główne: filet mignon ze szparagami i pieczonymi ziemniakami/glazurowana kaczka na smażonym makaronie z warzywami

Desery: roślinne ciasto milionera z daktylowym karmelem/sorbet cytrynowy z makaronikami

Więcej pomysłów na roślinne desery znajdziesz w kursie Akademii UFS „Kuchnia na bazie roślin”. Kliknij i poznaj sekrety gotowania bez składników zwierzęcych!