Menu

Zielone curry

Świeży, zielony kolor zawdzięcza kolendrze, liściom i skórce limonki kaffir oraz bazylii. Inne jego składniki to – oczywiście – zielone papryki chili oraz trawa cytrynowa, czosnek, imbir i szalotka. Znajdziesz je w Zielonej paście curry Knorr.

Ostrość curry zależy od szefa kuchni – sposobu przygotowania zarówno pasty, jak i dania. Tradycyjnie jednak zielone curry jest najostrzejsze ze wszystkich.

Żółte curry

Za smak oraz słoneczny, żółty kolor curry jest odpowiedzialna kurkuma. Ta pasta jest dosyć słodka i zawiera rozgrzewające przyprawy, takie jak nasiona kolendry czy kminu rzymskiego. Najbardziej ze wszystkich tajskich curry przypomina indyjskie.

Najczęściej łączy się ją z mlekiem kokosowym i przygotowuje curry z kurczaka lub ryby.

Jeśli samodzielne przygotowanie pasty jest dla Ciebie zbyt czasochłonne, skorzystaj z autentycznej pasty produkowanej w Tajlandii – na przykład Żółtej pasty curry Knorr.

Czerwone curry

Obserwujemy, jak najostrzejsza ze wszystkich past łagodnieje. Niegdyś jej wyraźnie czerwony kolor był zasługą jedynie czerwonych papryczek chili. Dziś coraz częściej szefowie kuchni gotujący dla osób spoza Tajlandii zamieniają część chili na sproszkowaną paprykę lub pomidory. Autentyczną recepturę bez zbędnych dodatków znajdziesz w Czerwonej paście curry Knorr.

Ciekawą wariacją na temat czerwonej pasty curry jest dodatek pasty z krewetek – nadaje jej przyjemnego smaku owoców morza

Massaman curry

Massaman curry jest wyjątkowe na tle pozostałych rodzajów curry Tajlandii. Powstało dzięki wpływom perskim i indyjskim, dlatego jest gęstsze, słodsze od pozostałych i mocno korzenne – najczęściej zawiera kardamon, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową.

Ten rodzaj curry wyróżnia się też dodatkami. Niemal zawsze znajdziemy w nim kawałki ziemniaków oraz orzechy ziemne.

Penang curry

Penang curry jest ciekawą wariacją na temat czerwonego curry. Jest łagodniejsze dzięki zmniejszonej ilości papryczek chili oraz słodsze dzięki dodatkowi orzechów ziemnych.

Kuchnia tajska to przede wszystkim lokalne i świeże produkty. Jak oprzeć na nich swoją kuchni? Sprawdź kurs UFS Academy „Garden to Table”, w którym wyjaśniamy, jak gotować organicznie!