Potrawy kuchni tajskiej z podziałem na regiony | Unilever Food Solutions

Kuchnia północnej Tajlandii

Ze względu na górzysty krajobraz i chłodniejszy klimat, w tym regionie je się inaczej niż na nadmorskim południu. Kuchnia północy jest bardziej kwaśna niż słona, tłustsza i pożywniejsza, ma więcej potraw mięsnych.

Khao Soi: aromatyczna zupa kokosowa z mięsem lub warzywami, podawana z dwoma rodzajami makaronu: miękkim makaronem pszennym oraz smażonym, chrupiącym makaronem jajecznym

Aby ułatwić sobie przygotowywanie zupy, wybierz Knorr 1-2-3 Rosół z kury, którzy nie zawiera garniszu, nie wymaga odcedzania i jest gotowy w kilka minut.

Sai Oua: tłusta, pikantna kiełbasa wieprzowa doprawiona kolendrą, liśćmi kaffiru, trawą cytrynową i galangalem.

Kuchnia północno-wschodniej Tajlandii

To najmniej turystyczny region Tajlandii, przez co uważa się, że jego kuchnia jest najbardziej „autentyczna”. Pełno w niej ostrych potraw, których często nie znajdziesz w innych miejscach w Tajlandii, a używa się w nich nawet insektów i żab.

Som Tam: sałatka z zielonej papai z limonką, cukrem palmowym, chili i sosem rybnym, choć dostępna jest w całej Tajlandii, najpopularniejsza jest właśnie na północnym Wschodzie

Larb: sałatka z mielonego mięsa, najczęściej wieprzowego, doprawionego sosem rybnym, płatkami chili i sokiem z limonki, a następnie opiekanego z ryżem

Kuchnia środkowej Tajlandii

Niezwykle ciekawa kuchnia środkowej Tajlandii łączy w sobie wiele wpływów – a to za sprawą zlokalizowanego tam Bangkoku.

Pad Thai: narodowe danie Tajlandii – makaron ryżowy smażony z tofu i jajkiem oraz sosem na bazie tamaryndu, sosu rybnego, cukru palmowego i czosnku, podawany z kiełkami fasoli mung i kruszonymi orzeszkami.

Khanom Chin: to proste danie, składające się ze sfermentowanego makaronu ryżowego, smażonego kurczaka i pikantnego sosu rybnego, zjesz tylko w centralnym regionie Tajlandii

Kuchnia południowej Tajlandii

Na południe od Bangkoku pojawia się zupełnie inna kuchnia – bardzo pikantna, oparta na owocach morza i rybach, kokosie, curry i zupach. To wszystko przez nadmorski, wyspiarski klimat oraz… rzesze turystów.

Khua Kling: wyjątkowo pikantne, ale proste danie, składające się tylko z dwóch składników: pasty curry i mięsa

Gaeng Tai Pla: gęsta zupa rybna o złożonym smaku, który nadają jej tradycyjne tajskie przyprawy.