Azjatyckie fusion. Jak wprowadzić elementy kuchni azjatyckiej do swojego menu? | Unilever Food Solutions

Oto kilka propozycji, jak urozmaicić swoje dania azjatyckimi składnikami lub technikami.

Alternatywa dla schabowego

Schabowy: klasyka kuchni, która podobno nigdy się nie nudzi. Nie zawsze jest to jednak prawda – czasem gość potrzebuje spróbowania czegoś nowego i wyjścia poza utarty szlak.

Jeśli chcesz odświeżyć recepturą na swój kotlet schabowy, poznaj tonkatsu. To japoński kotlet z wieprzowiny, którą przyprawia się, marynuje w grubej panierce panko oraz smaży na głębokim tłuszczu.

Podaje się go z specjalnym sosem – gęstym od przecieru warzywnego, aromatycznym dzięki azjatyckim przyprawom i słodkim od melasy i daktyli.

Alternatywa dla kaczki z pyzami

Jeśli uwielbiasz tradycyjną kuchnię, z pewnością zdarza Ci się przygotowywać pieczoną kaczkę z modrą kapustą i pyzami. Okazuje się jednak, że wszystkie te składniki mają swoje ważne miejsce w kuchni chińskiej.

Inspirując się nią, możesz przygotować bułeczki bao – są to bułki gotowane na parze z ciasta drożdżowego takiego samego, jak nasze pyzy. W Chinach nadziewa się je wieloma dodatkami. My polecamy kaczką przygotowaną metodą sous vide oraz tradycyjną zasmażaną kapustę czerwoną z goździkami i rodzynkami. Poznaj również przepis na bułkę bao z duszonymi polikami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z sous vide, możesz podszkolić się u najlepszych! Poznaj kurs online Akademii UFS „Sous vide” – to tylko kilka krótkich filmów, dzięki którym poznasz tajniki tej techniki gotowania.

Alternatywa dla pierogów

Pierogi prawdopodobnie dotarły do nas z Chin. Dlatego zainspirowanie się bogactwem azjatyckich pierogów to powrót do korzeni tej wspaniałej potrawy.

Dla tradycyjnych pierogów alternatywą są chińskie jioazi, częściej znane pod japońską nazwą gyoza. W porównaniu z naszymi, ich ciasto jest jeszcze cieńsze. Przygotowuje się je najpierw podsmażając od spodu na patelni, a następnie dodając trochę wody i zamykając pokrywką, by ugotowały się na parze.

Zamiast klasycznych uszek do barszczu możemy pokusić się o przygotowanie pierożków wonton – zwijanych w saszetkę i podawanych w zupach.

Alternatywa na grilla

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne potrawy z grilla, koniecznie poznaj yakitori. To japońskie szaszłyki z mięsa kurczaka, które mogą stanowić przekąskę w biegu, przystawkę w restauracji lub składnik dania głównego.

Kluczem w przygotowaniu yakitori jest stosowanie tradycyjnego grilla opalanego węglem drzewnym oraz odpowiednie przyprawienie dania. Najlepiej sprawdzi się tutaj Delikat Przyprawa do drobiu Knorr oraz odrobina rozgrzewających przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego czy ostrej papryki.

Alternatywa dla nuggetsów

Kąski kurczaka w panierce uwielbiają duzi i mali! Nawet ich fanów można zaskoczyć i zamiast panierki z drobnej bułki tartej przygotować ją z panko. Przygotowuje się ją z chleba, który trze się na większe, cienkie płatki. Dzięki temu jest bardziej chrupka po usmażeniu niż tradycyjna bułka tarta.

Tak przygotowanego kurczaka możesz podać nie tylko z ketchupem, ale też wieloma innymi sosami. Polecam przygotować do niego jabłkowy chutney o słodko-kwaśnym smaku, który pokochają wszyscy. Sprawdź przepis na filet z kurczaka w panko z jabłkowym chutneyem z żółtym curry.