Jakie ryby i owoce morza na grilla?

Nie grilluj cienkich kawałków ryb oraz ryb delikatnych, jak flądry czy sole, gdyż mogą rozgotować się w trakcie grillowania. Postaw na grube filety lub steki z bardziej wytrzymałych ryb: łososia, tuńczyka, halibuta i innych.

Na grilla nadają się też niemalże wszystkie owoce morza: krewetki, kalmary, przegrzebki, ostrygi, homary czy kraby.

Jak grillować rybę?

Grillowanie ryb może sprawiać trudności, jak przyklejanie się mięsa do grilla lub zbyt wysuszone mięso. Wystarczy stosować się do kilku zasad, by grillowana ryba była naprawdę pyszna.

Natłuść grill przed grillowaniem

Konieczne jest odpowiednie natłuszczenie grilla przed rozpoczęciem pracy. Najlepiej zamoczyć ręcznik papierowy w oleju i kilka razy natłuścić grill aż metalowe elementy będą błyszczące. Zapobiegnie to przywieraniu białka ryby do metalu.

Natłuść i przypraw rybę

W zapobieganiu przyklejania się filetów do grilla pomaga też delikatne natłuszczenie ryby przed położeniem na ruszt. To dobry moment, by przyprawić rybę solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami, na przykład Tymiankiem z Polski Knorr czy Papryką słodką z Hiszpanii Knorr.

Grilluj

Rybę umieść na grillu skórą do dołu – dzięki jej właściwościom, łatwiej jest ją przewrócić niż część z odkrytym mięsem. Grilluj aż skóra zbrązowieje i pojawią się na niej znaki po grillowaniu. Przewróć na drugą stronę i dokończ grillowanie.

Czas grillowania ryb

Mówi się, że rybę należy grillować 8 minut na 2,5 centymetra filetu. Najlepsze rezultaty daje następujące postępowanie:

  1. Rybę grilluj od 2 do 4 minut. Po upływie dwóch minut sprawdzaj co 20 sekund, czy odchodzi od grilla. Jeśli tak, jest gotowa do przewrócenia.
  2. Przewróć rybę i grilluj od 3 do 5 minut. Po upływie 3 minut sprawdzaj temperaturę wewnętrzną ryby, by po ściągnięciu z grilla nie okazała się surowa.

Temperatura wewnętrzna grillowanych ryb

Tylko sprawdzanie wewnętrznej temperatury ryby pomoże nam ocenić, czy jest ona już gotowa do podania. Oto odpowiednie temperatury dla poszczególnych ryb.

Grillowanie całej ryby

Grillowanie całej ryby jest łatwiejsze od grillowania filetów czy steków – kawałki mięsa są większe, więc prawdopodobieństwo rozgotowania ryby jest mniejsze. Skóra oraz ości dodają też bogatego smaku chudszym rybom.

Przygotowanie całej ryby na grilla jest jednak bardziej czasochłonne. Jak to zrobić – krok po kroku?

Natnij rybę

Przed położeniem całej ryby na grillu należy ją naciąć. Głębokie nacięcia powinny występować w odstępach od 2 do 5 centymetrów – czyli na całej rybie powinno znaleźć się od 3 do 5 nacięć. Więcej cięć powinno znaleźć się bliżej głowy, gdyż jest ona grubsza niż ogon.

Dzięki nacięciom, mięso ryby będzie gotowało się szybko i równomiernie.

Przypraw lub nadziej rybę

Naciętą rybę należy posmarować olejem oraz przyprawić – zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Można też ją nadziać drobno posiekanymi warzywami, owocami i ziołami. Do nadzienia możesz użyć paprykę, pomidory czy pieczarki, plastry cytryny, mango i brzoskwinie oraz – standardowo – czosnek, cebulę i gałązki ziół.

Grilluj rybę

Umieć rybę na rozgrzanym grillu i poczekaj, aż będzie odchodzić od metalu. Nie powinno się poruszać rybą przed tym momentem, gdyż możemy rozerwać jej skórę i sprawić, że mięso przywrze do grilla.

Sporym ułatwieniem jest zakup koszy do grillowania ryby, dzięki którym mamy pewność, że ryba nie przyklei się do metalu.

Gdy ryba będzie odchodzić od metalu, przewróć ją na drugą stronę i grilluj aż będzie gotowa. Sprawdzisz to, wbijając szpikulec lub wykałaczkę w najgrubszą część ryby – powinien z łatwością dać się wyjąć.

Czas grillowania całej ryby

Przyjmuje się następujące czasy grillowania ryby.

  1. Ryby do 200 g – 5 minut
  2. Ryby do 450 g – 7 minut
  3. Ryby do 700 g – 10 minut
  4. Ryby do 900 g – 14 minut

Ostateczny czas grillowania zależy jednak od gatunku ryby i jej grubości.

Grillowanie owoców morza

Grillowanie krewetek

Krewetki w pancerzach należy przygotować do grillowania – oderwać głowę, naciąć pancerz i wyciągnąć jelita. Można je położyć bezpośrednio na ruszt. Natomiast krewetki bez pancerzy najlepiej grillować w formie szaszłyków, co ułatwia ich przewracanie. Można przełożyć je warzywami lub boczkiem.

Przed grillowaniem krewetki można krótko zamarynować. Wystarczy 30 minut w marynacie z dodatkiem białego wina, czosnku i Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr.

Czas grillowania krewetek to około 3 minuty na jedną stronę.

Zgrillowane krewetki wyśmienicie smakują z egzotycznymi owocami i świeżymi nutami cytrusów – tak jak w przepisie na grillowane krewetki z ananasem i majonezem cytrusowym.

Grillowane ostrygi

Grillowane ostrygi to dobry pomysł na elegancką przekąskę do białego wina. Przygotowuje się je błyskawicznie i bardzo prosto.

Ostrygi należy położyć na rozgrzanym grillu i przykryć pokrywą. Grillować aż do momentu otwarcia skorupy, co zajmuje od 2 do 5 minut w zależności od wielkości ostrygi.

Następnie ściągnąć ostrygi z grilla i odstawić na kilka minut. Używając noża, podważyć i otworzyć muszlę uważając, by zatrzymać jak najwięcej płynu. Odciąć mięśnie łączące ostrygi z muszlą, przyprawić i podać.

Grillowane ośmiornice

Grillowanie ośmiornicy wymaga cierpliwości – wszystko dlatego, że powinno się ją marynować do 24 godzin przed położeniem na ruszt. Czas grillowania ośmiornicy wynosi od 3 do 5 minut.

Grillowane kalmary

Kalmary, podobnie jak ośmiornice, dobrze jest zamarynować na noc przed grillowaniem. Nie powinno się grillować ich w całości, ale pociąć na pierścienie przed położeniem na ruszt. Czas grillowania kalmarów to około 5 minut.

Grillowany homar

Przygotowanie homara do grillowania jest najbardziej wymagające. Zanim położymy go na ruszt, powinniśmy odciąć szczypce, zdjąć pancerz i usunąć czarną żyłę znajdującą się pod spodem.

Homara grillujemy najpierw na stronie mięsnej – do dwóch minut, a następnie na drugiej stronie od 10 do 15 minut, zależnie od wielkości.

Grillowane kraby

Kraby są łatwiejsze do grillowania niż homary – wystarczy położyć je na ruszcie na około 10 minut.

Temperatury wewnętrzne grillowanych owoców morza

Tak jak w przypadku ryb, najlepszym sposobem na sprawdzenie gotowości owoców morza jest sprawdzenie ich temperatury wewnętrznej podczas grillowania.

Grillowane ryby i owoce morza to świetna propozycja dla gości, którzy cenią zdrową i pełnowartościową kuchnię. Jeśli chcesz dobrze przygotować dla nich ofertę, sprawdź kurs online Akademii UFS  „Wprowadzenie do zdrowej kuchni”!

Znajdź więcej porad dotyczących GRILLOWANIA i przygotuj się na sezon grillowy.