Na pierwszy rzut oka grillowanie i barbecue są podobne. W zależności od rodzaju sprzętu, w obu można piec na drewnie, węglu drzewnym czy gazie; oba wyglądają podobnie i mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Jaka jest między nimi różnica?

Grillowanie odbywa się bez pokrywy na bezpośrednim ogniu spod rusztu. Ze względu na wysoką temperaturę jest stosowane do mniejszych i delikatniejszych kawałków mięsa, owoców i warzyw, gdyż duże mogłyby się przypalić na wierzchu i nie ugotować w środku. Grill pozwala na dużo szybsze przygotowanie dania, dlatego najczęściej jest stosowany w przydomowych ogródkach.

Barbecue to natomiast pieczenie potraw pod pokrywą. Źródło ciepła najczęściej nie jest bezpośrednie – często źródło jest podłączone do komory, w której umieszczone jest mięso, ale nie znajduje się bezpośrednio na ogniu, tak jak w przypadku grilla.

Technika barbecue wyróżnia się niższą temperaturą pieczenia oraz jego dłuższym czasem. Dlatego stosuje się ją w przypadku większych i twardszych kawałków mięsa, które miękną po wielu godzinach obróbki termicznej.

Techniką podobną do barbecue jest wędzenie, które odbywa się w jeszcze niższej temperaturze, między 20 a 60°C. Proces trwa od kilkunastu godzin do kilku tygodni – w zależności od wielkości wędzonego mięsa.

Oczywiście! Słodko-pikantny aromat sosu barbecue wzbogaci dania przygotowywane w obu technikach.

Znajdź więcej porad dotyczących GRILLOWANIA i przygotuj się na sezon grillowy.