Czym zastąpić produkty mleczne w daniach bez laktozy? | Unilever Food Solutions

Czym zastąpić mleko?

Mleko w kuchni możesz zastąpić mlekiem bez laktozy lub napojami roślinnymi. To pierwsze ma autentyczny smak, ale te drugie oferują bogaty wachlarz konsystencji, smaków i zapachów. Ich wybór zależy od rodzaju dania.

Zamienniki śmietany

Tak jak w przypadku mleka, możesz użyć krowiej śmietany bez laktozy lub wybrać wegański odpowiednik. Dla ułatwienia pracy w kuchni możesz kupić gotową roślinną alternatywę dla śmietany, na przykład Florę Plant 15% lub Florę Plant 30%.

Domowe zamienniki śmietany

  • Słodka śmietana: zblendować namoczone orzechy nerkowca i dodać tyle wody, by otrzymać oczekiwaną konsystencję
  • Kwaśna śmietana: ubić olej, powoli dolewając mleka sojowego do otrzymania odpowiedniej konsystencji i zakwasić (cytryną lub octem)
  • Śmietana do ubijania: pełnotłuste mleko kokosowe w puszce wstawić do lodówki na 24-48 godzin, otworzyć, wyjąć twardą część i ubić z cukrem

Zamienniki jogurtu

Istnieje wiele jogurtów bez laktozy – mleczne, które są enzymatycznie pozbawione laktozy, sojowe czy kokosowe. Bez trudu przygotujesz także od zera roślinny jogurt bez laktozy w swojej kuchni.

Na co zamienić masło?

Każdy szef kuchni powie, że gotowanie bez masła nie jest możliwe. Czasem jednak, dla dobra gości, trzeba iść na kompromis i znaleźć taki zamiennik, który odpowie na ich potrzeby i jednocześnie zadowoli ich kubki smakowe.

Jakich tłuszczy użyć, gdy chcemy gotować bez laktozy?

  • Oleje roślinne i oliwa z oliwek
  • Smalec zwierzęcy
  • Olej kokosowy
  • Oliwa z oliwek
  • Margaryna bezmleczna

Możesz też przyrządzić pyszną alternatywę dla masła – na przykład do podania z ciepłym pieczywem

Produkty wystarczy zblendować, wlać do pojemnika i schłodzić.

Goście nie tylko mogą rezygnować ze spożywania laktozy, ale mogą być również uczuleni na wiele innych alergenów pokarmowych. Zobacz jak informować klientów o alergenach w menu.