Słodycze bez glutenu – czy to możliwe? | Unilever Food Solutions

Przygotowanie tradycyjnych deserów dla osób na diecie bezglutenowej w znaczny sposób ułatwiają dostępne mieszanki mąk o właściwościach podobnych do klasycznej mąki pszennej. Jeśli jednak nie jesteśmy zadowoleni z jakości wypieków, możemy przygotować wiele deserów, które w swoich klasycznych odsłonach nie posiadają glutenu.

Czas na bezę! Makaroniki, pavlova i daquoise

Beza zrobiona z białka jaj jest „naturalnie” bezglutenowym deserem – tak jak jej bardziej wyrafinowane odmiany.

Makaroniki

Makaroniki

Składają się z białek, mielonych migdałów i cukru. Ich kolor zależy od dodatków i barwników, a krem od naszych preferencji.

Pamiętaj żeby dla osób na diecie bezglutenowej nie proponować kremu z ciasteczkami i innego zawierającego mąkę pszenną.

Mini pavlova

Mini pavlova

Tradycyjny tort bezowy podawany z bitą śmietaną oraz sezonowymi owocami ma wiele wariacji. Można przyrządzić na przykład pojedyncze porcje, które będą pięknie prezentować się na talerzach gości.

Tort Daquiose

Tort Daquiose

Wykwintny tort bezglutenowy składający się z blatów bezy słodzonych daktylami oraz kremu kajmakowego. Zaspokoi apetyt na słodycze każdego z gości na diecie wykluczającej gluten.

Bogate kremy jako desery bez glutenu: panna cotta, flan i crème brûlée

Kremowe desery w większości nie posiadają glutenu – możesz więc podać je bez obaw swoim gościom. O które słodkości warto wzbogacić swoje menu?

  • Flan – popularny deser hiszpański składający się z karmelu oraz budyniu z tłustego mleka, jajek i wanilii.
  • Crème brûlée – bogaty budyń francuski ze śmietany gotowanej z wanilią, który pokrywa się grubą warstwą cukru i karmelizuje przed podaniem.
  • Panna cotta – włoski przysmak będący zżelowaną śmietaną gotowaną z mlekiem, cukrem i wanilią. 

Jeśli chcesz, by Twoje desery na bazie śmietany były dostępne również dla gości na diecie bez laktozy, przygotuj je z użyciem Flory Plant 31% – roślinnej alternatywy śmietany

Bierzesz pod uwagę dietetyczne wymagania gości? To świetnie! Specjalnie dla Ciebie powstał kurs Mastering vegan cuisine”, w którym pomagamy odpowiedzieć na potrzeby osób na diecie wegańskiej. Sprawdź teraz!