Ekologiczna restauracja bez plastiku. | Unilever Food Solutions | Unilever Food Solutions

Czy gastronomia może istnieć bez plastiku?

Obecność plastikowych opakowań produktów, sztućców i słomek oraz pudełek na wynos to w gastronomii codzienność. Trudno się dziwić: stosowanie jednorazowego plastiku to nie tylko duża wygoda, ale także zachowanie higienicznych warunków i oszczędność kosztów.

Warto jednak przemyśleć swoje podejście do stosowania plastikowych jednorazówek. Oszczędzanie na bardziej ekologicznych zamiennikach może odbić się na nas – i to znacznie. Rośnie bowiem świadomość społeczna zagrożeń, jakie płyną z korzystania z plastiku. W związku z tym coraz więcej gości lokali gastronomicznych oczekuje, że restauratorzy zrezygnują z plastiku. Jeśli to się nie wydarzy, niektórzy będą nawet gotowi znaleźć inną ulubioną knajpkę – i nie wrócić już do tej z łatką „nieekologicznej”.

Na całe szczęście możemy znaleźć coraz więcej ekologicznych odpowiedników słomek, talerzy, sztućców czy opakowań na wynos. Oto wybór najciekawszych.

Zamiast tradycyjnych słomek

Plastikowa słomka stała się symbolem walki z plastikiem – dlatego to jej należy pozbyć się jako pierwszej. Do wyboru mamy kilka alternatyw.

  1. Słomka metalowa. Jest wielorazowa, przez co wymaga mycia – na całe szczęście można to robić w zmywarce. Jest trwała i lubiana przez większość gości – tylko niektórym nie podoba się jej zimny materiał.
  2. Słomka szklana. Ma te same właściwości, co metalowa – jest jednak mniej trwała, gdyż łatwiej ją stłuc. Dzięki wykorzystaniu przezroczystego szkła, wygląda dużo ciekawiej niż inne rodzaje.
  3. Słomka bambusowa. To słomka wielorazowa, ale nieczęsto spotykana w restauracjach. Po umyciu wymaga suszenia oraz jest podatna na złamanie, przez co jest trudniejsza w utrzymaniu niż metalowa lub szklana.
  4. Słomka papierowa. Jest bardzo lubiana przez restauratorów – a to dlatego, że jest jednorazowa, biodegradowalna i niedroga. Występuje w różnych kolorach i nadrukach, przez co może wpisać się w charakter naszego lokalu. Jedyny minus: goście jej nie lubią. Przy długim staniu w napoju i kontakcie z ustami staje się rozmoczona, przez co niewygodnie i nieprzyjemnie sączy się przez nią napój.
  5. Słomka ze słomy. Tak, ona istnieje – i zdobywa coraz większą popularność. Lubią ją i restauratorzy, i klienci: jest jednorazowa, nie nasiąka, nie mięknie w kontakcie z napojem, jest biodegradowalna i nadaje się do kompostowania.
  6. Słomka z makaronu. Ten wyśmienity pomysł sprawdza się w restauracjach włoskich – wystarczy do napoju włożyć makaron z odpowiednio dużą dziurką, jak bucatini, aby uzyskać ekologiczną słomkę. Wytrzymuje w napoju kilka godzin.

Zamiast plastikowych talerzy i sztućców

Istnieją różne opcje zastąpienia plastikowych talerzy, misek, tac i sztućców, aby nasza restauracja była bardziej ekologiczna.

Możemy wybrać niedrogie talerze papierowe – warto jednak, by były one niepowlekane i nadawały się do recyklingu. Należy pamiętać, że nie sprawdzą się we wszystkich warunkach. Często bowiem nie są odpowiednio sztywne, aby utrzymać duże potrawy bez zginania się.

Bardziej wyrafinowaną opcją są talerze z trzciny cukrowej. Są stabilne i wygodne, ciepłe w dotyku, posiadają miłą i elegancką fakturę papieru czerpanego. Alternatywą dla nich mogą być talerze z otrębów. Co ciekawe, potrafią delikatnie rozpuszczać otręby przy długim kontakcie z płynem – niektórzy goście lubią wyjadać je w resztce zupy.

Z kolei najpopularniejszą alternatywą dla plastikowych sztućców są te wykonane z drewna. Mają dużo plusów: są estetyczne i ekologiczne „z wyglądu”, lekkie i wygodne. Mają jednak swoje wady: potrafią odkształcać się pod wpływem ciepła oraz łamać na zbyt twardych potrawach.

Alternatywą dla nich są sztućce z PLA – w pełni biodegradowalnego polimeru tworzonego z surowców odnawialnych, jak na przykład ze skrobi roślinnej. Zachowują wszystkie właściwości plastikowych sztućców. Ich jedyną wadą jest wyższa cena.

Zamiast plastikowych opakowań na wynos

Na całe szczęście rynek biodegradowalnych opakowań na wynos wciąż się rozrasta. Możemy korzystać ze stabilnych pojemników z trzciny cukrowej, które nie przemakają i dobrze trzymają ciepło. Inną opcją są papierowe menu boksy i China boksy oraz kubki na zupy i sałatki, które wyglądają estetycznie i są lubiane przez gości.

Przy wyborze kubków należy zwrócić uwagę na zamknięcie. Istnieją dwie opcje: pokrywki papierowe oraz pokrywki z PLA. Te drugie wyglądają jak plastik i umożliwiają zajrzenie do dania przed otwarciem.

Gotowy na zmiany?

Czy jesteś gotowy na wprowadzenie bardziej ekologicznych opcji? Bądź! Plastik to zagrożenie dla środowiska oraz dla dobrego wizerunku restauracji, warto zatem rozważyć inne możliwości. 

Znajdź więcej porad i ciekawostek dotyczacych prowadzenia własnej restauracji w  sekcji Biznes gastronomiczny.